GIMNAZIJA NOVA GRADIŠKA: “Šest koraka koji život znače”

935 0

NOVA GRADIŠKA – Predavanje je u sklopu zdravstvenoga odgoja održano u novogradiškoj Gimnaziji 10. svibnja u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo SLAVONSKI Brod i Hitnu medicinsku pomoć. Predavač je bila Kristina Janošević -Dudrak, a u praktičnom dijelu pomogli su Mijo Baković i Božica Šimunović. Educirali su učenike trećih razreda i sve zainteresirane, o tomu što treba učiniti u slučaju nesreće i kako postupati u slučaju životne ugroze i zdravstvenih problema.

Uz predavanje učenici su dobili i edukativni letak s kratkim i jasnim uputama o postupanju.

Dakle u slučaju izravne životne ugroze ili teške narušenosti zdravstvenoga stanja kada pozivate Hitnu medicinsku službu imajte pripremljene odgovore na 6. pitanja koja život znače. Na taj način ćete ubrzati upućivanje Hitne medicinske službe. Govoriti treba RAZGOVJETNO I MIRNIM GLASOM!

Radi se o slijedećim pitanjima: 1. GDJE? (gdje je potrebna medicinska pomoć, na kojoj adresi je hitan slučaj i s kojega broja telefona zovete) 2. ŠTO? (što se dogodilo, je li pacijent pri svijesti, može li govoriti; odgovara li na protresanje i pozivanje; diše li normalno; 3. KADA? (kada je problem počeo; koje je pacijent dobi); 4. KAKO? (Ukoliko je pacijent bez svijesti i ne diše ne spuštati slušalicu i slušati upute dispečera; POZVATI POMOĆ najbliže osobe); 5. TKO? (Vi možete pomoći osobi tako da kleknete uz njezin prsni koš, zabacite joj glavu i podignete bradu, za vanjsku masažu srca stavite jednu ruku na sredinu prsnog koša, a drugu povrh nje; čvrsto pritisnite prema dolje brzo utiskujući oko 100 pritisaka u minuti); 6. AVD? (Je li dostupan DEFIBRILATOR; ako jest, uključite ga i slijedite glasovne upute. Nakon 10 min. vanjske masaže srca nastavite s masažom i započnite UMJETNO DISANJE USTA NA USTA! Nakon 30 pritisaka dajte 2 upuha slijedeći upute dispečera. NASTAVITE dok se ne pojave znakovi života ili dok tim Hitne medicinske službe ne preuzme pacijenta.

Related Post