GIMNAZIJALCI PROTIV OVISNOSTI

699 0

NOVA GRADIŠKA, 14. prosinac 2015. – Koncertom, kao novinom u aktivnostima i sadržajima koje je organizirala u Mjesecu borbe protiv ovisnosti, novogradiška je Gimnazija 11. prosinca, na najljepši način zaokružila priču

u kojoj su i ove godine njezini učenici izrekli svoj stav o problemu različitih oblika ovisnosti, ali ponudili i rješenja.

 

Sadržajan, bogat i poticajan glazbeno-kulturni program pripremili su: Zbor Gimnazije pod vodstvom prof. Sanje Stičinski, tamburaški sastav „Gimnazijalac“ i rock band Gimnazije, obadva pod vodstvo prof. Branimira Krambergera, solistica, također Gimnazijalka, Mirna Matošević te gosti, rock sastav novogradiške ETŠ i Ekonomske škole pod vodstvom prof. Tibora Čolovića. Kroz program su na osebujan, orginalan, mladalački i duhovit način vodili Karlo Szabo i Matea Novokmet. Među gostima su bile i ravnateljica ETŠ i Ekonomske škole, prof. Sanja Müller-Zoričić te prof. Gajski, kao i v.d. ravnateljica OŠ Ljudevita Gaja, Blagica Pečnjak.

Nizale su stare, dobre pop i rock, ali i tamburaške skladbe, kojima su mladi oplemenili, kako vlastite, tako i duše profesora, roditelja i gostiju. Pokazali su, i još jedanput potvrdili, kako uvijek u životu, bez obzira na godine, imamo slobodu izbora, kako možemo, unatoč brojnim izazovima i zamkama današnjega vremena, izabrati put dobra i ljubavi. I hvala im na tome. Mladima su oni stariji dali priliku i oni su se pokazali upravo onakvima kakvi jesu- veselima, punima života, vedrine, osmjeha. A, zapravo, nema onih loših. U svakom čovjeku ima dobra, samo je pitanje kako to dobro iznjedriti na površinu, kako i drugima i drugačijima dati priliku da pokažu puninu i ljepotu svoje duše.

Na početku ovog prekrasnog glazbenog putovanja riječi dobrodošlice okupljenima u hotelu „Kralj Tomislav“ uputila je Ljiljana Ptačnik, prof. savjetnica i ravnateljica Gimnazije te ,među ostalim, rekla:“Aktivnosti u Mjesecu borbe protiv ovisnosti iznijeli su školski preventivni program, voditeljica prof. Koraljka Hausnet- Lasović i Učeničko vijeće. Ovo je i lijepa manifestacija kojom završavamo Mjesec borbe protiv ovisnosti, kojega smo otvorili predstavljanjem školskih preventivnih programa osnovnih i srednjih škola, debatama koje su održane u našoj i ETŠ i Ekonomskoj školi, izložbama, literarnom večeri na kojoj smo nagrađivali najbolje kratke priče, fotografiju i družili se s književnikom Zoranom Malkočem. Mi smo mala i skromna škola. Nemamo svoju dvoranu, nemamo dovoljno učeničkog prostora, nismo dovoljno opremeljeni, nemamo ni svoje glazbene instrumente. Ali imamo izuzetno dobre profesore koji s vama dragi učenici rade i vi ostvarujete izuzetne rezultate. Naša škola i ja osobno se jako time ponosimo. Oni nam svjedoče da je dobro biti dobar i dobro je boriti se protiv ovisnosti. Isto tako imamo i dobre susjede koji su nam uvijek spremni pomoći, dakle tu je suradnja s Dječjim vrtićem NG, gradskim osnovnim, ETŠ i Ekonomskom i Industrijsko-obrtničkom srednjom školom. I ono što još imamo, to je veliko srce koje vam mi večeras poklanjamo“.

Pozdravne riječi svima je uputila i Tamara Butumović predsjednica Vijeća učenika u Gimnaziji NG, potom  prof. Koraljka Hausnet Lasović, voditeljica školskih preventivnih programa i učeničkog vijeća i tom prilikom istaknula:“Ovisnosti su veliki izazov. Ovisnikom nitko ne želi biti.  To nije ničiji izbor, to se naprosto dogodi, ako ne donesemo pravu odluku u pravo vrijeme. Svi vi, koji danas sudjelujete u programu donijeli ste pravu odluku podijeliti svoju glazbu i glasove, svoje sviranje s nama, oplemeniti nas, napuniti našu dušu i dati nam snage da se nosimo s izazovima“.

Pozdravne i riječi potpore uputuli su učenicima i profesorima i gradonačelnik Željko Bigović te njegova zamjenica magistra Ljiljana Lukačević.

„Dragi naši Gimnazijalci, draga naša lijepa hrvatska mladosti, ja vas srdačno pozdravljam, želim vam da doista blagdane provedete u zdravlju i veselju, da na vašim licima uvijek bude osmijeh, a ako se pojavi i poneka ljubav na putu, nemojte ju odbiti.Ostanite uvijek ovakvi kao što ste sada, lijepi, dobri i hrabri“, rekao je, među ostalim gradonačelnik Bigović.

„U ovom gradu već dugo vodim jednu grupu ljudi, koja se pokušava boriti protiv ovisnosti i sretna sam što je Gimnazija oduvijek bila na vrhu te borbe svojim kvalitetnim programima, svojom tradicionalnom manifestacijom, učenici, profesori svi zajedno, „ Za grad bez ovisnosti“. Drago mi je što ste napravili ovaj glazbeni iskorak i niste pogriješili jer se i vi i mi jako dobro zabavljamo. Čestitam ravnateljici i voditeljici školskih preventivnih programa na ovoj inovaciji, najviše vašim mladima jer ste odradili niz značajnih aktivnosti, koje su bile popraćene i medijski i imale snažnu poruku. Ali ne smijem zaboraviti i školu koja se puno trudila,  ETŠ i Ekonomska zato hvala ravnateljici i voditeljici školskih preventivnih programa, kao i Industrijsko -obrtničkoj srednjoj školi te osnovnim školama. Ostanite ne-ovisni! Nije lako u današnje vrijeme kada ste okruženi svime i svačime, izazovima i zamkama, ali vjerujem da možete ostati ovakvi kakvi jeste. Ono što veseli i gradonačelnika i mene je, kada neki kažu- svi su mladi loši, delikventni, ovisni- što možemo, doista s argumentom, reći da nisu ni ovisni, ni delikventni, ni loši, jer vi ste dokaz tome. Dragi mladi ljudi, želim vam da takvi i ostanete. Budite zdravi, veseli i zaljubljeni“, istaknula je, među ostalim magistra Lukačević.

A da doista učenici, roditelji i profesori mogu i trebaju zajedno baš u svakom trenutku, pokazali su i završnom zajedničkom pjesmom, kojom su uputili glazbenu  božićnu čestitku, a potom zapjevali i zaplesali i slavonske tradicijske pjesme i plesove.

 

Related Post