GODINA VJERE

669 0

U subotu, 2. ožujka vjernici Novogradiškog i Novokapelačkog dekanata predvođeni svojim župnicima hodočastili su u požešku Katedralu prigodom Godine vjere, a o 250. obljetnici posvete katedrale.

Na početku euharistijskog slavlja procesija s ministrantima, svećenicima i biskupom zaustavila se u kripti Katedrale, u nedavno otvorenoj kapeli bl. Ivana Pavla II. gdje je biskup pred moćima njegove krvi zajedno s nazočnima uputio molitvu blaženom Utemeljitelju Požeške biskupije. Uz pjevanje himna bl. Ivana Pavla II. procesija se uputila u katedralno svetište.

 

Novogradiški dekan Perica Matanović pozdravio je biskupa u ime svih nazočnih i rekao da vjernici svojim hodočašćem žele iskazati duboku vjernost Isusu Kristu i posvjedočiti poštovanje biskupu, pastiru svoje mjesne Crkve. Biskup je u uvodnoj riječi izrazio radost što je brojni vjerni posavski narod ovim hodočašćem u Godini vjere došao obnoviti u Katedrali svijest da pripada općoj Isusovoj Crkvi po zajedništvu u svojoj požeškoj mjesnoj Crkvi. Pozdravio je i nazočne vjeroučitelje okupljene na stručnom skupu i korizmenoj duhovnoj obnovi. Potaknuo je sve da mole za umirovljenoga rimskog biskupa Benedikta XVI. i sretan izbor njegova nasljednika.

Biskup je zahvalio hodočasnicima, posebno članovima KUD-a „Radinje“iz Siča koji su za ovu prigodu odjenuli narodne nošnje. Naglasio je da su se svi raspoloženjem svoga vjerničkog srca, molitvom i pjesmom upisali u duhovnu povijest Katedrale. Zahvalio je i svećenicima za sve dobro koje čine u posavskom dijelu Požeške biskupije, te ministrantima za njihovo požrtvovno služenje oltaru. Hodočasnici su nakon mise mogli posjetiti crkvu biskupijskog prvog i drugog zaštitnika – sv. Lovre i bl. Alojzija Stepinca te franjevačku crkvu a potom su na požeškoj Kalvariji sudjelovali u pobožnosti križnog puta.

Related Post

MISE ZAHVALNICE

Autor - 05/05/2014 0
POŽEGA, 5. svibnja 2014. – U župama Požeške biskupije po nalogu biskupa Antuna Škvorčevića slavljene su svete mise zahvalnice za…

POŽEŠKA BISKUPIJA

Autor - 26/01/2015 0
POŽEGA, 26. Siječanj 2015. – Euharistijskim slavljem u požeškoj crkvi sv. Lovre, koje je 21. siječnja u koncelebraciji s policijskim…