GODINU DANA RADA KATOLIČKE BOLNICE SVETI RAFAEL NA STRMCU

1745 0

-Sve druge bolnice mogu pozavidjeti ovako uređenoj bolnici i odnosu prema bolesniku. Zato smo zadovoljni, a Ministarstvo zdravlja je na stajalištu da još više trebamo davati podršku bolnici Sv. Rafael- kazao je zamjenik ministra dr. Marijan Cesarik.

 

STRMAC, 18. lipanj 2012. – Godinu dana rada psihijatrijske katoličke bolnice Sveti Rafael na Strmcu koju su otvorila Milosrdna braća bolničkog reda Svetog Ivana od Boga bio je razlog da ju danas posjete zamjenik ministra zdravlja mr. sc. Marijan Cesarik, dr. med. i požeški biskup msgr. dr. Antun Škvorčević.

Vršitelj dužnosti ravnatelja bolnice prior Dario Verni, zamjenik v.d. ravnatelja dr. Igor Ferenčina i prior Kristijan Sinkoivić upoznali su ih s radom bolnice i problemima koji se javljaju njenom radu, budući se radi o specifičnoj bolnici. Razgovaralo se i o nedostatku psihijatara i liječnika u odjelu palijativne skrbi.

Bolnica raspolaže sa 143 kreveta, a popunjenost se u posljednja dva mjeseca kretala od 90 do 96 posto, a u dnevnoj bolnici liječi se 20 pacijenata oboljelih od posttraumatskog stresa.

 

Podrška djelatnicima, prioru i redovnicima

 

-Došli smo dati podršku djelatnicima, prioru i redovnicima. Ugodno sam iznenađen s onim što je postignuto u ovoj bolnici. Sve druge bolnice mogu pozavidjeti ovako uređenoj bolnici i odnosu prema bolesniku. Zato smo zadovoljni, a Ministarstvo zdravlja je na stajalištu da još više trebamo davati podršku bolnici Sv. Rafael. Veću pozornost posvetiti ćemo palijativnoj skrbi i medicini koja nedostaje u Hrvatskoj te liječenju posttraumatskog stresa što je, uz liječenje psihičkih bolesnika, ovdje također prisutno.

Nakon velike pompe i puštanja bolnice u rad izostala je sva potpora koja je trebala biti od Ministarstva zdravlja i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Običaj je kod nas da kada se nešto otvori onda su svi, kao što je ovdje bio slučaj, zaboravili na bolnicu. Ta vremena su prošla. Bolnica ima ugovor s HZZO-om pa ćemo pomoći savjetima, a probleme koji se jave nastojat ćemo ih otkloniti da bolesnik – pacijent bude na središnjem mjestu. Drago mi je što sam to odmah čuo od priora Kristijana Sinkovića koji je rekao da je ovdje pacijent na središnjem mjestu, što je inače osnovni temelj Ministarstva zdravlja. U tom ćemo smislu pomagati i to je svrha mog posjeta – kazao je dr. Marijan Cesarik i dodao da će se problem je što liječnika psihijatara i liječnika palijativne skrbi u budućnosti riješiti jer bolnica radi tek godinu dana.

 

Bolnica za sve ljude pa i najsiromašnije

 

-I ovom bi prigodom zahvalio ponajprije Milosrdnoj braći što su se uhvatili u koštac sa svim onim problemima koji su postojali i svojom ustrajnošću izgradili ovu bolnicu i započeli djelovanje. Zašto sam zahvalan? Radi toga što je to prva katolička bolnica takve vrste, koja nije niti javna, u smislu u smislu državnih bolnica, niti je privatna u smislu privatnih bolnica. Ona je specifična institucija koja ima svoje polazište u evanđelju, odnosno u onome što je njihov utemeljitelj Sveti Ivan od Boga postavio kao temelj, a to je čovjek kojemu se ne služi zbog bilo kojega drugog razloga, nego jednostavno zbog čovjeka i njegovog dobra i to čovjeka koji je u teškim okolnostima svoga zdravlja. Naša braća su 500 godina stara, imaju iskustvo sa psihički bolesnim osobama. S tim iskustvom dolaze k nama u Hrvatsku na ove naše prostore koji su i u novije vrijeme ranjeni mnogim nevoljama. Ljudi nose mnoge terete i na duši i u svome duhu. Taj pristup nije samo prema psihički bolesnome čovjeku nego se cjelovito pristupa bolesniku, ističem na temelju evanđeoskih polazišta.

Zahvalio bi ovom prilikom i Ministarstvu zdravlja što se ono zanima za ovu ustanovu i što je stavilo ovu bolnicu u okvir svojih organizacijskih mogućnosti. To znači da je ova bolnica u sastavu onih bolnica koje su poduprte od HZZO-a. To je bila naša prvotna želja i namjera da se ovdje ne organizira neka bolnica koju bi netko sebi mogao platiti i na taj način si omogućiti liječenje, nego da bude bolnica u koju će biti omogućen pristup svakome pa i onome najsiromašnijem. U tom smislu hvala Ministarstvu zdravlja, a hvala i za današnji dolazak i za zanimanje i potporu koju daje – kazao je biskup Antun Škvorčević

 

Pet stoljeća skrbi za psihičke bolesnike

 

-Prva je to posjeta sadašnjeg ministarstva i jako nas raduje da osobno možemo popričati i predočit neke probleme koji se pojavljuju zbog naše specifičnosti kao reda, jer, što je već rečeno, mi nismo ni državna bolnica, ali ni privatna klinika. Nešto smo između tako da postoji niz poteškoća o kojima moramo razgovarati s ministarstvom i rješavati problem po problem. Raduje nas ova posjeta. Problema će i ubuduće biti ali ono što je najznačajnije je dobra volja sa strane ministarstva i vjera da se bilo koje poteškoće mogu savladati.

Ovo vrijeme do sada smo iskoristili da objasnimo ljudima čime se bavimo i zbog čega smo ovdje. Drago mi je da ministarstvo podvlači da je pacijent na prvom mjestu. Naš je red bolnički red i postoji već pet stoljeća, djeluje na pet kontinenata u 53 države sa više od 400 zdravstveno socijalnih ustanova. Jedini razlog našeg postojanja je brinuti se o pacijentima osnivajući bolnice. Ovo vrijeme smo iskoristili da bi Ministarstvu zdravlja i drugima objasnili tko smo – kazao je prior Kristijan Sinković i zahvalio se u ime milosrdne braće na posjeti zamjeniku ministra zdravlja i biskupu.

 

Specifičan pristup pacijentu

 

-Ovaj objekt lijepo izgleda i to je činjenica koja stoji puno novca ali nas više od svega zanima sadržaj i tome smo se posebno posvetili. Tu je jedan poseban pristup bolesnicima koje mi nazivamo gostima. Na taj smo im način dali jedan dignitet i na neki način izjednačili s osobljem u bolnici i sa svima koji dolaze u ovu ustanovu. Radi se o jednom specifičnom pristupu pacijentu u sklopu nekakve psihijatrijske revolucije koja traje nekoliko stoljeća i trajat će još neko vrijeme dok psihijatrijski pacijenti ne budu dobili onaj položaj u društvu i zdravstvu kakav zaslužuju. Nekada su takvi bolesnici bili smještani u zatvore. Nakon dugo vremena se shvatilo da su to bolesne osobe, da se radi o bolesti, i da im treba pristupiti na jedan specifičan način zahvaljujući Sv. Ivanu od Boga koji je napravio jednu početnu preobrazbu u brizi prema psihijatrijskom pacijentu. Kompletno osoblje u bolnici trudi se raditi na takvom jednom pristupu – kazao je dr. Igor Ferenčina.

Related Post