GOSPINO POLJE

721 0

BILI BRIG – Na Gospinom polju iznad Bilog Briga, u župi Vrbova, nekadašnjem Dubovcu, još početkom 13. st nalazila se crkva posvećena Blaženoj Djevici Mariji. Sve do danas na Gospinom polju traje pobožnost Gospi.

Njezini štovatelji okupljaju se ovdje preko 770 godina, a preko 257 godina oko drevnog Marijinog kipa. Uspostavom požeške biskupije, prije 18 godina, Gospino polje doživljava novi procvat. Ovdje su svake nedjelje, od početka svibnja do kraja listopada, svete mise. Vrbovački župnik, Stjepan Bakarić, redovito slavi ovdje misu 5. kolovoza, za domovinu i sve hrvatske branitelje i njihove obitelji, a vjernici posebno mole za duše onih hrvatskih sinova koji su svoje živote utkali u slobodu naše države. Za vrijeme mise, župnik svake godine čita imena poginulih hrvatskih branitelja iz vrbovačke i susjednih župa: Nova Kapela, Staro Petrovo Selo i Štivica.

 

Tako je bilo i ovog 5. kolovoza na Dan domovinske zahvalnosti, Dan pobjede i Dan hrvatskih branitelja. Gospino polje, to malo, ali staro proštenište, u srcu prirode, odzvanjalo je molitvom i pučkim marijanskim pjesmamaza domovinu i branitelje. Uz nedjeljne mise, ovdje će biti slavljena misa i na Veliku Gospu, a pred blagdan Male Gospe, bit će trodnevnica.

 

7. rujna tradicionalnu misu na Gospinom polju slavi požeški biskup Antun Škvorčević.

 

Tekst i fotografije: Višnja Mikić

 

Related Post

POŽEŠKA BISKUPIJA

Autor - 11/08/2014 0
POŽEGA, 11. kolovoza 2014. – Na svetkovinu sv. Lovre, zaštitnika Požeške biskupije i njezina Caritasa, 10. kolovoza priređen je program…