NOVOGRADIŠKI PUČKI BOŽIĆ

843 0

NOVA GRADIŠKA, 5. siječanj 2015. – Osmi po redu Novogradiški pučki Božić darovala ga je Udruga čuvara pučke kulturne baštine „Tkanica“ NG i župa Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije te njihovi gosti:

Muška i Ženska pjevačka skupina KUD-a „Vesela šokadija“ Gundinci, HKUD „Slavonija“ Jakšić, Pjevačka skupina „Hrvatska žena“ Garešnica, HPS „Slavča“ NG, HKPD „Ukrajina“ SB, Ženska pjevačka skupina „Veseli Slatinčani“ Stari Slatinik, Muška pjevačka skupina „Baje“ Ivanovac, koja djeluje u sklopu Katoličkog glazbenog društva „Sv. Cecilija“ Ivanovac, a nastupili su i domaćini, Pjevačka skupina „Tkanica“ Nova Gradiška. Poslije večernje u župnoj crkvi su se nizale poznate i manje znane božićne pjesme, koje mnoga društva, njegujući pučko pjevanje, a capella, čuvaju od zaborava i prenose s generacije na generaciju, a nasljedovala su ih od svojih predaka ili su im ih prenijeli stariji mještani.

 

Mnogi zapravo u današnje vrijeme nisu ni osjetili pravu bit Božića. Jer Božić, kako je istaknuo i župnik vlč. Perica Matanović, nisu svjetla lampica na boru i pokloni u ponoć. Božić je toplina srca, svjetlo u duši, kojega može upaliti jedino novorođeni Spasitelj, onaj koji je jedini Istinski. Tu duhovnu ljepotu Božića darovali su pučkom pjesmom domaćini, gostujuća društva i pjevačke skupine potičući vjernička srca na iskrenu djetinju radost.

 

Uz riječi zahvale sudionicima ovogodišnjeg programa, župniku na potpori, župljanima, koji su koncert pratili, Milan Rosić, predsjednik Udruge čuvara pučke kulturne baštine „Tkanica“ istaknuo je kako je tijekom ovih osam godina koncert pučkih božićnih pjesama okupio u Novoj Gradiški oko 50 pjevačkih skupina iz kontinentalnog dijela Hrvatske, koje su, svaka na svoj način pokazale djelić bogatstva hrvatskog Božića. Upravo je to i bio cilj organizatora, kao i od zaborava sačuvati tradicijsko pjevanje i ljepotu pučkih božićnih pjesama.

Related Post

POŽEŠKA BISKUPIJA

Autor - 29/06/2015 0
POŽEGA – Na slavlju u požeškoj Katedrali, 27. lipnja biskup Antun Škvorčević, u zajedništvu sa stotinjak svećenika zaredio je za…

REFERENDUM

Autor - 26/11/2013 0
Poštovani gospodine Predsjedniče Hrvatskoga sabora i Predsjedniče Hrvatske Vlade!

III TEREZIJANUM

Autor - 30/05/2016 0
NOVA GRADIŠKA – U organizaciji novogradiške župe Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije 29. je svibnja u crkvi sv. Terezije Avilske…