NOVAGRA PRENOSI IZ NOVOGRADIŠKOG GODIŠNJAKA

1619 0

Piše Zvonimir Karlik, općinski načelnik

 

Na kraju smo kalendarske i poslovne 2015. godine, koja je vrlo slična 2014. po većini parametara.

Općinska uprava radila je sukladno sa usvojenim programima i proračunom, te ukazanim izvanrednim potrebama. Uz redovite aktivnosti, održavanja tzv.hladnog pogona, održavanje i dograđivanje javnih površina i javnih objekata, godinu smo započeli izobrazbom o održivoj uporabi pesticida koja je propisana Zakonom o održivoj uporabi pesticida kao obveza svih koji koriste pesticide u obavljanju svoje djelatnosti. Općina Dragalić je sa 380 kuna po polazniku u potpunosti financirala trošak izobrazbe. Polaznicima je osiguran prostor za predavanje, priručnik, polaganje ispita i iskaznica, kao dokaz o položenom ispitu. Za tu namjenu iz općinskog proračuna izdvojeno je ukupno 32.300,00 kuna.

Nastavili smo sa organizacijom županijskih igara koje organizira Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Brodsko-posavske županije. U našoj općini održano je izlučno natjecanje u boćanju na novoizgrađenom boćalištu, na kojem je prošle godine održano državno natjecanje u istoj disciplini. Tim kontinuitetom općina Dragalić postaje tradicionalno okupljalište boćara iz cijele županije, a po potrebi i šire.

KUD „Dragalić“ je u 2015. godini provodio aktivnosti koje su sufinancirane iz općinskog proračuna. Tako je po prvi put održano pokladno jahanje, a po četvrti put kulturno-umjetnička manifestacija “Dragalić u pjesmi i plesu”, na kojoj je, uz domaćine KUD „Dragalić“, nastupilo šest gostujućih kulturno-umjetničkih skupina od Jarmine do Zadra.

Općinska organizacija Crvenog križa prikupljala je pomoć za poplavljena područja.

Omogućili smo poljoprivrednicima s našeg, a i šireg područja, preko ispitne stanice Agro-LAB, pregled i certificiranje uređaja za primjenu pesticida sukladno obvezi prema “Pravilniku o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida”.

2015. godina je bila i izborna za ciklus izbora za Vijeće srpske nacionalne manjine za područje naše općine. Izbore smo održali 31. svibnja i konstituirano je novo Vijeće za sljedeće mandatno razdoblje.

Sukladno Sporazumu o provedbi Projekta kontrole plodnosti tla na poljoprivrednim gospodarstvima, a radi praćenja stanja poljoprivrednoga zemljišta, omogućili smo našim poljoprivrednicima analizu tla na način da su poljoprivrednici plaćali 50% cijene, a temeljem sporazuma ostalih 50% sufinancirali su Općina i Županija.

U sklopu nastavnog putovanja u Vukovar, predavači i polaznici 24.naraštaja Zapovjedno stožerne škole “Blago Zadro” posjetili su općinu, odnosno naselje Gorice i održali polaznicima predavanje na temu Vojno redarstvene akcije “Bljesak”. Udruga dragovoljaca Domovinskog rata Špansko, posjetila je također općinu Dragalić, posjetila naselje Gorice, u kojem su njihovi članovi, kao pripadnici zagrebačkih postrojbi na našem terenu proveli najteže ratne dane krajem 1991. i 1992.godine. Nakon završetka ratnih djelovanja pomogli u obnovi crkve u Dragaliću i u znak zahvale u potpunosti obnovili kapelicu sv.Vida u Goricama, te nakon obnove zgrade osnovne škole u Dragaliću, prikupili su i poklonili školskoj knjižnici veliki broj knjiga.

Općina Dragalić je jednoglasnom odlukom svih vijećnika Općinskog vijeća, kao i protekle 2014. godine, kupila udžbenike svim učenicima od 1.- 4. razreda OŠ u za to izdvojila 33.801,00 kuna. Knjige su dobili učenici koji su nastanjeni na području naših 6 naselja, kao i djeca koja polaze u OŠ Dragalić iz naselja Trnava. Roditeljima učenika od 5.- 8. razreda sufinancirali smo kupovinu knjiga u iznosu od 36.850,00 kuna, tako da smo za ovu namjenu iz općinskog proračuna u 2015. godini izdvojili 70.651,00 kuna.

Krajem ove godine kao i prethodnih po Odluci općinskog vijeća isplatit će se jednokratna novčana pomoć roditeljima svih novorođenih mještana naše općine.

Tijekom godine sufinancirali smo i rad svih udruga na našem području, kao i vjerskih zajednica.

Općinski proračun je stabilan bez obzira na izmijenjeni set poreznih zakona koji se primjenjuju od početka ove godine. Općina nema nepodmirenih obveza prema dobavljačima i mogu obećati kako ćemo se, kao i do sada, odnositi odgovorno prema svakom detalju važnom za funkcioniranje naše male zajednice, naravno i prema financijskim sredstvima, koja upravo vi, naši građani odvajate od svojih prihoda. Trudit ćemo se i nadalje opravdati vaše povjerenje, jer izgubiti možemo svašta, ali obraz moramo čuvati.

 

Svim mještanima Općine Dragalić, općinskoj upravi, svim članovima Općinskog vijeća i kolegama zamjenicima želim puno zdravlja i uspjeha u novoj 2016. godini.

 

S izrazitim poštovanjem, općinski načelnik, Zvonimir Karlik

Related Post