OBILJEŽEN DAN OPĆINE DRAGALIĆ

1086 0

DRAGALIĆ, 3. svibanj 2016. – Bilo je jučer svečano u Dragaliću. Obilježavao se Dan Općine Dragalić, pa su došli brojni uzvanici i gosti. Sveta misa održana je u crkvi sv. Ivana Krastitelja, a vijenci su položeni i svijeće zapaljene

ispred spomen obilježja poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima gdje je molitvu predvodio fra. Ivo Brezović, župnik župe Duga Svetoga Gornji Bogićevci.

Svečanu sjednicu Općinskog vijeća otvorio je predsjednik Zlatko Bunjevac, a načelnik Zvonimir Karlik iskoristio kao tradicionalnu prigodu da govori o radu u proteklom periodu i planovima za naredno razdoblje. Magistar poljoprivrede Mijo Gašparović na zanimljiv je način i duhovito predstavio Općinu Dragalić. Govorio je o nimalo zavidnom stanju i raslojavanju sela te gospodarskoj zapuštenosti koja ne jamči perspektivu, pogotovo mladima. Govorio je o promašenim politikama u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja, po kojima se područje Općine Dragalić ne razlikuje od ostalih slavonskih općina.

Općinu Dragalić, kako je naglasio načelnik Karlik, karakterizira mali proračun koji nije dovoljan za praćenje kapitalnih investicija. Iako se gradi komunalna i društvena infrastruktura, daju potpore udrugama i društvima, potpore za novorođenu djecu i školske knjige, i u tom dijelu postižu zavidni rezultati, nema potpunog zadovoljstva. Općina Dragalić samo je jedna u nizu slavonskih općina koja vapi za korjenitim promjenama i novim odnosom državne vlasti prema selu i ruralnom prostoru kako bi on, sa svim svojim potencijalima, materijalnim i ljudskim, bio jamac perspektive za ljude koji tu žive.

Iako je Dan općine bio u svečarskom raspoloženju položaj sela i Slavonije bio je ozbiljna tema svih govornika. Svi su tražili promjene koje moraju Slavoncima jamčiti rad i pristojan život od rada i spriječiti odlazak, ponajprije mladih koji je poprimio zabrinjavajuće razmjere i prazni slavonska sela.

O nezavidnom položaju u kome su se našli ljudi u slavonskom ruralnom prostoru govorili su uz načelnika Zvonira Karlika, načelnik Općine Nova Kapela Ivan Šmit, gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić, glavni tajnik HSS-a Ilija Ćorić i saborski zastupnik Davor Vlaović.

Slažu se da se treba zajednički založiti kako bi se stanje u Slavoniji promijenilo i pri tom ne prezati od odlučnih zahtjeva prema državnoj vlasti.

Mario Turalija, zamjenik ministra poduzetništva i obrta, govorio je o mjerama koje to ministarstvo poduzima i namjerava poduzeti kako bi se malom i srednjem poduzetništvu omogućilo lakše poslovanje i bile dostupniji razni oblici poticaja za gospodarski razvoj.

Uz navedene govornike, čestitati Dan općine došli su Klara Šćuka, pročelnica županijskog Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb, Vesna Đapić, zamjenica novogradiškog gradonačelnika, Miroslav Matić, načelnik Postaje pogranične policije Stara Gradiška, Pavo Klarić, Aca Vidaković i Velimir Paušić, općinski načelnici u Gornjim Bogićevcima, Okučanima i Staroj Gradiški, velečasni Perica Matanović i fra Ivo Brezović, Vesna Latinović, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Nova Gradiška, Dubravko Krušarovski iz Hrvatskog centra za razminiranje Podružnica Osijek, Dušan Nogić predstavnik srpske zajednice, Josip Bošnjak, predsjednik Udruge gluhih i nagluhih Nova Gradiška, predstavnice LAG-a „Zapadna Slavonija“, Vjekoslava Karešin, predsjednica Udruge udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, Jozo Bungić, predsjednik Udruge veterana i dragovoljaca iz Domovinskog rata BPŽ, društva i udruga.

Program je vodio Mato Višić, a nastupila je pjevačka skupina KUD-a Dragalić.

Related Post

OTVOREN DOM U DRAGALIĆU

Autor - 31/10/2011 0
DRAGALIĆ, 31.  listopada 2011. – Bilo je u nedjelju u Dragaliću iznimno svečano. Okupili su se Dragalićani i stanovnici ostalih…

OPĆINA DRAGALIĆ

Autor - 29/12/2012 0
Na završetku fiskalne 2012.godine želim se osvrnuti sa nekoliko rečenica na razdoblje posljednjih dvanaest mjeseci koji su iza nas.