NOVAGRA PRENOSI IZ NOVOGRADIŠKOG GODIŠNJAKA

665 0

Piše: Aca Vidaković, načelnik

 

Unatoč novoj poreznoj politici i manje novca u općinskom proračunu ne trpe njegovi korisnici, sve odluke Općinskog vijeća se izvršavaju, a Općina Okučani nema kredita i nije zadužena

Kada smo planirali aktivnosti  i radili proračun za 2015. godinu,   morali smo voditi računa  o prihodima koje ćemo realno imati.  Već je 2014. godina bila  u znaku manjih  prihoda  zbog poreza koji su  oduzeti, ne samo Općini Okučani već i ostalim općinama i županijama.   Morali smo zato napraviti proračun u skladu s našim mogućnostima i planirati programe  koje ćemo moći realizirati  u cilju daljnjeg  ukupnog razvoja općine i da pritom  ne trpe korisnici  našeg proračuna.


Orijentacija    na   najznačajnije  projekte

Morali smo voditi računa  o udrugama i društvima koje imamo. Iako smo im smanjili dotacije za 20 posto,  nismo ugrozili njihove aktivnosti  i programe  koje su sami napravili na temelju natječaja koji smo raspisali  za njihovo  financiranje.

Što se tiče općinskih projekata  u 2015. godini  orijentirali smo se   na one  najznačajnije,  kao što  su  završetak kanalizacijske mreže na području općine sa  oko 2 milijuna kuna, rekonstrukciju i obnovu  Ulice Josipa bana Jelačića,  Ulice „Bljesak“ i drugih ulica te   sportskih igrališta. Od Ministarstva regionalnog razvoja smo dobili 460.000 kuna za  rekonstrukciju Ulice  Josipa bana Jelačića, a očekujemo da ćemo do kraja godine dobiti 300.000 kuna za športska igrališta kako bi završili Športsko-rekreacijski centar u Okučanima.

Zakon o graditeljstvu se promijenio  i donio nam  probleme pa smo morali odustati od tri lokacijske dozvole. Nije to prvi put. Od prošle godine, od kada se Zakon o graditeljstvu primjenjuje, više nismo mogli produžiti građevinske dozvole pa nam je propalo 35 milijuna kuna  na temelju tih građevinskih dozvola  za vodovod Benkovac, Trnakovac, Bijela Stijena i Rogolji.

Natjecali smo se na svim natječajima  na kojima  smo mogli a koji  se tiču komunalne infrastrukture.

 

Zaštita i očuvanje životnog okoliša

Od  Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost  dobili smo 63.000 kuna, a Općina Okučani je dodala još 34.000 kuna za  nabavku kontejnera i kanti za odlaganje otpada. Za  nabavku kamiona za  odvoz smeća Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je  dao   366.000 kuna  uz obvezu da Općina u  sufinanciranju sudjeluje sa 20 posto, što je  na kraju bilo i  više jer Fond  ne priznaje PDV.

Omogućili smo na taj način  bolju skrb o zbrinjavanju otpada, a građanima da razvrstavaju otpad i tako doprinose  zaštiti i očuvanju životnog okoliša.

Pročistač otpadnih voda veliki je problem

Imamo veliki problem s Industrijskom zonom. Radi se o  pročistaču otpadnih voda, koji je  uz Općinu Okučani namijenjen  i za Općinu Gornji Bogićevci. Dobili smo građevinsku dozvolu još 2010. godine, a radove počeli 2013. godine. Hrvatske vode su  izgradnju pročistača stavile u status mirovanja, odnosno u  reviziju jer tvrde da nam je prevelik pročistač  kapaciteta  od   8.000 ekvivalent stanovnika.  Odgovorno tvrdim Općina Okučani nje tražila 8.000 ekvivalenata  već su nam mjerodavne strukture u Hrvatskim vodama toliko  dale. Revizija nam nikao ne ide u korist.  Moram naglasiti da na području općina Okučani i Gornji Bogićevci imamo  40 kilometara izgrađene kanalizacijske mreže, a nemamo kanalizaciju u funkciji.

 

Primjereni domaćini brojnim manifestacijama

Od Ministarstva graditeljstva dobili  smo 70.000 kuna za nabavku  malčera za košenje trave na  ivičnjacima uz ceste.  Malčer nam je  bitan jer smo najveća općina po površini u  Brodsko-posavskoj županiji, a  Hrvatske ceste ne mogu  sve pokositi  i urediti  kako mi to želimo. Važno je to ne samo zbog stanovnika naše općine i uređenosti  naselja već i zbog raznih  manifestacija, od obilježavanja VRO  „Bljesk“, Smotre povratničkih folklornih skupina RH, obilježavanja Dana općine i drugih manifestacija koje se  organiziraju po selima, od    Čovca i Vrbovljana do Benkovca. Sramota  bi bilo  da  kada nam dođu ljudi,  nisu pokošeni ivičnjaci uz ceste i imamo neuređen okoliš.

Moram u 2015. godini  izdvojiti i  obilježavanje 20. obljetnice Vojno-redarstvene operacije „Bljesak“. Obljetnica je dostojanstveno obilježena  1. svibnja i bili smo primjereni domaćini.

 

Socijalni programi

Ono što želim posebno naglasiti  su socijalni programi koje smo uspješno nastaviti provoditi i u 2015. godini. I ove smo godine skrbili  o Dječjem vrtiću „Bljesak“, davali razne  potpore  kao što je  prijevoz učenika koji  Općina sufinancira  50 kuna  učenicima koji putuju u Novu Gradišku, Novsku i Slavonski Brod. Unatoč manje novca u proračunu  nitko nije trpio. Isplaćivane su naknade za novorođenu djecu i druge socijalne potrebe građana.

Želim naglasiti  da se  sve odluke Općinskog vijeća izvršavaju.

 

Poreznom politikom  je narušen status općina

Ove smo se godine prvi put sreli sa povratom poreza. Od 12. lipnja Općina Okučani je do sredine listopada  nije dobila  kune od poreza jer nam se sav priliv  poreza oduzima, a da ne znamo  koliki je to iznos. Smatram da to nije dobro napravljeno, iako  nije sporno da smo mi ta sredstva potrošili prošle godine i da ih sada  vraćamo.

Smatram da  ovakvom poreznom  politikom narušavamo status  općina.  Ja sam čovjek koji često nije zadovoljan jer smatram da  ne možemo gledati  na ono što je gore,  već u bolju budućnost i u tom smjeru djelovati. Smatram, ne samo za Općinu Okučani, već mogu  slobodno reći za Brodsko-posavsku županiju i okolne općine,  da nemamo dovoljno sredstava s  kojima možemo  raditi ono što je  najznačajnije i najpotrebnije  za  lokalnu zajednicu. Postavljam stoga pitanje   kako ćemo, naprimjer, dovesti nekog poduzetnika na naše područje  ako nemamo riješen osnovni preduvjet,  a  to je  izgrađenu komunalnu infrastrukturu.

Moram istaknuti da Općina Okučani nema nikakvog kredita i da nije zadužena. Smatramo da  naši projekti moraju doći na realizaciju i što je najznačajnije da će se naša Industrijska zona staviti u funkciju.

 

Related Post

17. OBLJETNICA BLJESKA

Autor - 01/05/2012 0
OKUČANI, 1. svibanj 2012. – Danas je u Okučnima, rekli bi skromno i više protokolarno, obilježena 17. obljetnica vojno-redarstvene Akcije…

ODALI DUŽNO POŠTOVANJE

Autor - 11/12/2015 0
OKUČANI, 11. prosinac 2015. – U povodu obljetnice smrti prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, Izaslanstvo Općine Okučani i Općinske…