SUSRET ČITAČA BIBLIJE – SVETOG PISAMA

703 0

OKUČANI, 8. veljače 2016. – Uoči početka Korizme i u sklopu priprema za VI. Biblijsko bdijenje u župi sv. Vida u Okučanima 6. je veljače upriličen susret predstavnika župa u kojima su do sada održavana biblijska bdijenja

i čitano Sveto Pismo. Organizirali su su ga župnik fra Mario Radman i čitači misnih čitanja u okučanskoj župi, koji su i pokrenuli ovaj duhovni projekt, a inicirao ga je Milorad Oršulić – Mican, jedan od vrlo aktivnih vjernika u ovoj župnoj zajednici.

Susret je počeo sv. Misom u župnoj crkvi sv. Vida, a potom je u kripti upriličeno prikazivanje dokumentarnog filma pod naslovom „Od postanka do otkrivenja u Okučanima“, koji govori o petogodišnjem iskustvu čitanja Biblije u ovoj župi čiji je redatelj Milorad Oršulić – Mican. Želja je organizatora susreta bila podijeliti svjedočanstva i iskustva s dosadašnjih Biblijskih bdijenja, bolje upoznavanje s ovim događajem i pozitivnim promjenama koje su proizašle po moći Riječi Božje.

Sudionici ovog Susreta, čije je održavanje podržala i općina Okučani, bili su župljani Okučana, predstavnici FRAME Okučani, načelnik Aca Vidaković, njegov zamjenik dr. Mario Bokulić, predstavnici župe Navještenja Blažene Djevice Marije iz Velike Gorice na čelu s Marijanom Bušićem, pokretačom čitanja Biblije u Hrvatskoj, otac Ante Bobaš, dominikanac u župi Kraljice sv. Krunice u Zagrebu i brat fra Mirka Bobaša, jednog od nekadašnjih okučanskih župnih vikara te nekoliko župljana spomenute župe, potom predstavnici biblijske grupe novogradiške župe Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije na čelu s prof. Nadom Peleh Serenčeš te Alojz Jakirčević predstavnik župe Marije Kraljice i sv. Jurja iz Davora, koji je u vrijeme egzodusa Hrvata iz BIH 1995. bio načelnik općine Davor, koja je zajedno sa župom i svim mještanima, nesebično pružila ruku spasa prognanima iz BIH, ponajviše iz Banjalučke biskupije.

Svakako valja napomenuti kako je u povodu Susreta vezanoga za Biblijsko bdijenje u kripti okučanske crkve postavljena i izložba Biblija na 35 jezika, vlasništvo Milorada Oršulića. Među njima je i Biblija na arapskom jeziku, armenskom, također i na Brajevom pismu, a najstarija je na njemačkom jeziku u prijevodu Martina Luthera, no godina izdavanja nije otisnuta, a prema Oršulićevim riječima, ne znaju se ni razlozi zašto to nije učinjeno. Vrlo je zanimljiv i primjerak škotske Biblije na engleskom jeziku iz 1908. godine, kao i na jezicima Afrike, a posebno mjesto na izložbi je zauzela “mikro” Biblija (veličine 3 X 2 cm) te Zlatna Biblija, vlasništvo župe Okučani za čiju nabavku je veliki trud uložio dr. Mario Bokulić, zamjenik načelnika općine, uz novčanu potporu župnog ureda sv. Vid, čanih sestra Klanjateljica Krvi Kristove iz Okučana, općine Okučani i vjernika.

 

Šesto Biblijsko bdijenje pod geslom: „ Riječi tvoje Gospodine, duh su i život; ti imaš riječi života vječnoga!“ počet će u Okučanima 10. veljače, na blagdan Pepelnice ili Čiste srijede i trajati do 15. veljače.

Related Post

Dani kruha u Okučanima

Autor - 22/10/2011 0
OKUČANI 22. listopada 2011. – Organizacija žena „ Hrvatsko srce“ OO HSS-a Okučani nositelj je tradicionalne manifestacije DANI KRUHA, koja j uspješno…

BICIKLISTI U PROMETU

Autor - 18/07/2012 0
OKUČANI, 18. srpanj 2012. – Policijska postaja Okučani i Biciklistički klub „Sveti Franjo“ u suradnji s Vijećem za prevenciju općine…