20. OBLJETNICA VRO „BLJESAK“

724 0

Na komemoraciji su prvi put pročitana imena branitelja poginulih u VRO „Bljesak“

OKUČANI, 1. svibanj 2015. – U nazočnosti državnoga vrha danas je obilježena 20. obljetnicu vojno-redarstvene operacije “Bljeska”, kojom je oslobođen okupirani dio zapadne Slavonije, omogućen promet autocestom i željezničkom prugom te omogućen povratak prognanog stanovništva i početak poslijeratne obnove.

 

Operacija hrvatskih oružanih snaga je trajala do 3. svibnja 1995.. U 32 sata oslobođeno je 500 četvornih kilometara okupiranog teritorija. Sudjelovalo je oko 7200 vojnika i policajaca, poginula su 42 pripadnika Hrvatske vojske i policije, a 162 su ranjena.

Uoči polaganja vijenaca i paljenja svijeća kod spomen obilježja braniteljima poginulim u VRO „Bljesak“ prvi puta su pročitana njihova imena.

Vijence je položio državni vrh predvođen predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, premijerom Zoranom Milanovićem i predsjednikom Sabora Josipom Lekom. Učinili su to i predstavnici udruga roditelja poginulih branitelja, gradonačelnici i načelnici gradova i općina oslobođenih u VRO „Bljesak“, Brodsko-posavske županije i udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović naglasila je da je obilježavanja VRO „Bljesak“ dan kada treba slaviti zajedništvo.

Otvarajući županijske braniteljske igre izrazila je zahvalnost svim invalidima i dragovoljcima domovinskog rata, pozdravila udruge proizašle iz Domovinskog rata, posebno obitelji poginulih i ranjenih branitelja, udovice domovinskog rata i obitelji civilnih žrtava Domovinskog rata.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko nakon komemoracije je istaknuo da VRO „Bljesak“ i nakon 20 godina sve više dobiva na značenju jer je njome uspostavljen red i život u miru za sve ljude zapadne Slavonije, dodajući da je obilježavanje ovakvih akcija usmjereno na izgradnju mira na demokratskim vrijednostima, ljudskim pravima, slobodama i uvažavanju.

Nakon budnica ulicama Okučana u izvedbi orkestra OS RH i dolaska izaslanstava na svečanu binu koja je predvodila Kolinda Grabar-Kitarović, Predsjednica RH i Vrhovna zapovjednica OS RH, uslijedio je mimohod svečanog postroja koji su nadletjela dva zrakoplova MIG-21.

Nakon komemoracije kod Središnjeg križa, ceremonije polaganja vijenaca, paljenja svijeća i molitve za poginule branitelje, uslijedilo je svečano otvaranje Županijskih športskih igara hrvatskih branitelja u organizaciji UVDR Brodsko-posavske županije, a potom sveta misa zadušnica u crkvi sv. Vida za poginule hrvatske branitelje i civilne žrtve u Domovinskom ratu.

Sudionici obilježavanja 20-e obljetnice VRO „Bljesak“ mogli su razgledati TT zbor naoružanja, borbene i neborbene tehnike te opreme postrojbi OS RH, prikaz „Studijskih programa HVU“ i ceremonijalnih radnji Počasno zaštitne bojne, te pokaznu vježbu PVP „Poslušnost sa psima“.

U spomen sobi VRO „Bljesak“ mogao su se razgledati postav posvećen sudionicima VRO „Bljesak“. Vojnički ručak organiziran je za uzvanike i građane.

Related Post

14 GODINA TRADICIJE SPORTA

Autor - 14/01/2015 0
OKUČANI – U Okučanima, malom i ratom teško pogođenom kraju na zapadu Brodsko-posavske županije, klinci proteklih 14 godina vježbaju nanbudo,…