Grad je za 15 udruga iz Domovinskog rata namijenio 141.400 kuna

1084 0

Autor Franjo Samardžić

Vlatko Grainer, koordinator za braniteljske udruge Grada Nova Gradiška, kaže da među 15 udruga iz Domovinskog rata ima udruga koje nisu aktivne i koje se neće javiti na javni poziv za dodjelu sredstava, a one udruge koje se jave dobiti će novac na temelju projekata.

NOVA GRADIŠKA, 23. siječanj 2019. – Javni poziv kojim Grad Nova Gradiška poziva udruge s područja grada da za sufinanciranje kandidiraju svoje programe i projekte u 2019. godini izazvao je pozornost, posebno u dijelu koji se odnosi na udruge proistekle iz Domovinskog rata.
Grad Nova Gradiška u proračunu za 2019. godinu za rad 42 udruge i Socijalne samoposluge osigurao je 504.400 kuna, od kojih je 141.400 kuna namijenjeno za 15 udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Bilo je više upita u što udruge iz Domovinskog rata troše novac i zašto ih toliko ima.

-Financiraju se projekti udruga koji obuhvaćaju očuvanje i promicanje ciljeva i digniteta Domovinskog rata, zaštita statusa i interesa hrvatskih branitelja, te pružanje pomoći, obilježavanje važnih obljetnica iz Domovinskog rata radi očuvanja i ostvarenja potreba branitelja i članova njihovih obitelji, povezivanje i suradnja s ostalim udrugama, stvaranje uvjeta za socijalnu i ekonomsku sigurnost sudionika Domovinskog rata, stvaranje uvjeta za vraćanje dostojanstva braniteljske i stradalničke populacije kroz integracije u radne procese, promicanje interesa i unapređenje kvalitete života hrvatskih branitelja i njihovih obitelji – stoji u obrazloženju u javnom pozivu.

Drugo je pitanje treba li uopće toliko udruga iz Domovinskog rata. Pitanje je to koje se povlači već godinama. Bilo je inicijativa i razgovora za osnivanje jedne udruge. Ne samo da takva inicijativa nije prihvaćena već su osnivane i nove udruge. Tako, naprimjer, pripadnici 121. brigade-pukovnije imaju dvije udruge. O velikom broju udruga se raspravljalo i na Odboru za obilježavanje obljetnica iz Domovinskog rata i prije godinu dana kada je pokrenuta inicijativa za osnivanje Zajednice braniteljskih udruga Grada Nova Gradiška. Iako bi u slučaju osnivanja Zajednice sve udruge zadržale svoju samostalnost ostalo se samo na ideji. Jedna od zadaća Zajednice bila bi, kako je predloženo, raspoređivanje novca koji Grad daje za rad udruga, na način kako to radi Savez sportova. Ante Vukšić, predsjednik Udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja, smatrao je da bi raspodjelu sredstava braniteljskim udrugama i dalje trebao na temelju programa obavljati Grad jer se tu, kako je kazao, donose neutralne odluke. U suprotnom bi to, smatra, bilo bacanje kosti razdora među braniteljske udruge. Ostalo se zato na starom modelu dodjele potpora udrugama na temelju njihovog zahtjeva.

Vlatko Grainer, koordinator za braniteljske udruge Grada Nova Gradiška, kaže da među 15 udruga iz Domovinskog rata ima udruga koje nisu aktivne i koje se neće javiti na javni poziv za dodjelu sredstava, a one udruge koje se jave dobiti će novac na temelju programa i projekata.

U gradskoj evidenciji udruga iz Domovinskog rata su:
Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske
Ogranak Nova Gradiška, predsjednik Željko Bura
Udruga hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata Nova Gradiška, predsjednik Pavle Filipović
Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata, Gradski ogranak UHHDR Grada Nove Gradiške, predsjednik Arsen Granda

Udruga Specijalne policije iz Domovinskog rata «Zebre» Nova Gradiška, predsjednik Željko Knežević
Udruga udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Republike Hrvatske Nova Gradiška, predsjednica Vjekoslava Karešin
Udruga hrvatskih civilnih žrtava Domovinskog rata Nova Gradiška, predsjednica Lidija Kulaš

Udruga roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata Grada Nova Gradiška, predsjednik: Ante Vukšić, prof.
Udruga Nezavisni dragovoljci Hrvatske, Podružnica Nova Gradiška, predsjednik Viktor Alekšević
Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata oboljelih od poststraumatskog stresnog poremećaja – 121- Nova Gradiška, predsjednik Tomislav Štiner

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Brodsko posavske županije, predsjednik: Željko Golubičić,

Braniteljska Udruga “Prijatelji rijeke Save” “Nova Gradiška”, predsjednik: Božidar Stoić

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 121. brigade – pukovnije Nova Gradiška, predsjednik: Damir Matošević
Udruga djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata – Podružnica Brodsko-posavske županije, predsjednik Dejan Marjanović

Udruga ratnih veterana 121. brigade Nova Gradiška, predsjednik: Mato Modrić

Udruga veterana treće gardijske brigade „Kune“ ogranak Nova Gradiška, predsjednik: Dražen Rossi

Related Post