Večer Ogranka Matice hrvatske Nova Gradiška u Matici hrvatskoj u Zagrebu

1243 0

Autorice teksta: prof. Vjekoslava Bagarić, Ivanka Herceg

Foto: Ida Hitrec, MH Zagreb

ZAGREB / NOVA GRADIŠKA – Povijesni je ovo događaj za novogradiški Ogranak za kojega su se s ponosom pripremali, a u dvorani Jure Petričevića 18. siječnja ove godine okupio brojne posjetitelje, prijatelje i poštovatelje Matice hrvatske. Među njima je bio i član Glavnoga odbora Miro Gavran , književnik i Enes Kišević, pjesnik.

U ime Matice hrvatske ,uz pozdravne riječi, Ida Hitrec, tajnica za ogranke je istaknula kako je Ogranak Matice hrvatske u Novoj Gradiški jedan od uspješnijih ogranaka (ima ih 130 ) pod vodstvom predsjednice, profesorice Vjekoslave Bagarić pri tomu osvrnuvši se na hvalevrijedne događaje i manifestacije u protekloj godini: Dani hrvatskoga jezika, Heferer koncert orgulja, Mjesec hrvatske knjige, 120. godina od rođenja hrvatskoga pjesnika A.B.Šimića, Godišnjak 18 i izdanja u 2018. godini što je i bio povod poziva da se večer OMH Nova Gradiška i održi u Središnjici.

U maniri dobroga gosta predsjednica Ogranka prof. Vjekoslava Bagarić uručila je tajnici Idi Hitrec Monografiju Grada Nove Gradiške istaknuvši kako imamo moralnu i materijalnu podršku gradonačelnika Vinka Grgića. Ujedno se zahvalila i Središnjici što je Novogradiščanima otvorila svoje dveri da uđu u njezine dvore.

U sklopu bogatih kulturnih sadržaja pripremljenih za ovu prigodu publikaciju OMH Godišnjak 18 predstavila je predsjednica Ogranka i glavna urednica prof. Vjekoslava Bagarić, a nazočni bivši učenici novogradiške Gimnazije, sada studenti, pročitali su ulomke iz priča u rubrici „Mladi suradnici“ i to Željko Ćelepirović iz vlastite priče „Vodič za dicu kroz slavonski dan na snigu“ i Vlatka Klarić, ulomak iz priče „Ruševački traljo“, stalne suradnice OMH Nova Gradiška, Marijane Bogdanović. Na taj način predstavili su i dio tradicije svoga kraja, govorom-davoračkom ikavicom, kao i djelić načina života gornjobogićevačkih starosjedioca.

Brošuru Križevi krajputaši – stari kršćanski znamen, autorice Zorice Lalić, koja se već dugi niz godina bavi istraživanjima navada i običaja slavonskih ljudi na novogradiškom području, predstavila je profesorica Nada Peleh Serenčeš, dok je Zoričinu pjesmu Krajputaš pročitala Evica Kraljić, novogradiška pjesnikinja poznata i izvan granica Lijepe naše.

Moja ratna priča, autorice dr. Vesne Oršulić, zapravo zbirci ratnih priča u kojoj donosi istinite događaje u kojima je kao mlada liječnica tijekom Domovinksoga rata sudjelovala, a suizdavač je OMH Nova Gradiška, osim autorice predstavila je urednica knjige Vjekoslava Bagarić.

U šutnji pjevam, nova je zbirka pjesama Zrinka Kapetanića, druga po redu ovog zaljubljenika u poeziju, koju i izvrsno interpretira. Svjetlo dana ugledala je u nakladi OMH Nova Gradiška.

Stihove iz zbirke čitali su: glumac Zvonko Novosel, pjesnik Enes Kišević i Zrinko Kapetanić.

Glazbom predstavljanje Zbirke upotpunio je Tomislav Užarević, mladi glazbenik iz Đakova.

Izbor pjesama i predgovor zbirci potpisala je profesorica Vjekoslava Bagarić koja je i predstavila zbirku.

Večeri OMH u Zagrebu nazočili su osim već spomenutih članova Ogranka dr.Dražen Oršulić, Evica Kraljić , Jadranko Paulus i Pero Paurević. Susret je završio domjenkom u ugodnom ozračju.

Related Post

„SJEĆANJA“

Autor - 05/11/2015 0
GUNJAVCI, 5. studeni 2015. – Imati 85 godina i izdati svoju prvu knjigu nije mala stvar, pogotovo u životu Alojza…