Grad Nova Gradiška se priključio akciji “Želiš li se mijenjati za mjesto”

2515 0

Autor Franjo Samardžić

NOVA GRADIŠKA, 1. listopada 2019. – Povodom Nacionalnog dana multiple skleroze danas je na Cvjetnom trgu održana konferencija za novinare na kojoj se govorilo o postavljanju fotografija invalida na prometne znakove na parkirnim mjestima za invalide. Grad Nova Gradiška priključio se akciji “Želiš li se mijenjati za mjesto” i , kako je kazala zamjenica gradonačelnika Ivana Trupina, kampanji i malom, ali veoma značajnom projektu koji bio trebao osvijestiti vozače i druge građane, a novogradiškim invalidima u tom dijelu olakšati život.
Akcija je potekla iz Splita, a uz druge gradove, nakon Slavonskog Broda i u Novoj Gradiški su na prometne znakove koji označavaju parkirna mjesta na invalide postavljene fotografije novogradiških invalida. Cilj akcije je osvijestiti sugrađane da ne parkiraju svoje automobile na mjesta predviđena za osobe s invaliditetom.
Nositelji projekta i inicijatori su Radio 92fm/ Društvo multiple skleroze Brodsko posavske županije i Policijska uprava brodsko posavska.
O akciji i potrebi da se i na ovaj način osvijeste vozači i ne parkiraju na mjesta rezervirana za invalide govorile su zamjenica gradonačelnika Ivana Trupina, Irena Held iz Policijske uprave brodsko-posavske i Irena Vukas iz Radia 92 , koji je pokrenuo kampanju u Slavonskom Brodu.
Kako je kazala zamjenica gradonačelnika Ivana Trupina grad će razmotriti primjedbe invalida koji se žale da parkirna mjesta nisu veličinom prilagođena invalidima.
Invalidi podržavaju ovu akciju i očekuju da će ona podići razinu svijesti kod sugrađana. Kažu da puno ljudi ne razumije i ne razmišlja kome služi parkirno mjesto označeno za invalide. Kažu da ne mogu automobilom ni na jedno drugo parkirno mjesto jer se dešava da se drugi automobil normalno parkira na susjedno parkirno mjesto, a da vozač ne zna da je invalidu u kolicima onemogućio pristup. Zanimljivo je i mišljenje invalida da među sobom nismo korektni jer smatraju ima i onih koji imaju naljepnice na automobilima, a možda nisu invalidi kojima treba posebno parkirno mjesto i zauzimaju mjesto pravim invalidima.

Related Post