U Zagrebu osnovan think tank uz snažnu podršku američke veleposlanice:  “Ovo je važan iskorak za Hrvatsku”

414 0

Zaklada “Nova granica” prvi je think tank ovakve vrste u Hrvatskoj, a na jednom je mjestu okupio najvažnije domaće i međunarodne dionike iz svijeta biznisa, politike i diplomacije. 

 

ZAGREB, 26. veljače 2024. – Krajem prošlog tjedna u svečanoj atmosferi zagrebačkog hotela Capital Amadria Park osnovana je zaklada“Nova granica” (eng. New Frontier Foundation) uz podršku veleposlanstva SAD-a u Hrvatskoj.

Ovaj think tank osnovala je grupa poduzetnika, a misija mu je pružiti novu platformu u jugoistočnoj Europi i okupiti globalne čelnike, šefove država, članova vlada, vodeće poduzetnike i poslovne ljude, medije, akademsku zajednicu i civilno društvo kako bi raspravljali o strateškim međunarodnim, političkim, gospodarskim i socijalnim pitanjima s kojima se suočavaju Europa, SAD i Azija.

Riječ je o prvoj takvoj think tank organizaciji u Hrvatskoj i u ovom dijelu Europe, a koji je na osnivačkoj inauguraciji okupio razne uglednike iz svijeta poduzetništva, diplomacije, politike kao i niz bivših i sadašnjih euro parlamentarnih zastupnika. 

Inicijator i predsjednik zaklade “Nova granica” je Natko Vlahović, poduzetnik i vlasnik Vlahović grupe, specijalizirane konzultantske tvrtke za odnose s tijelima javne vlasti koja uspješno posluje više od 10 godina u Hrvatskoj i Bruxellesu.

Uz Vlahovića su u upravni odbor zaklade imenovani Ivan Kurtović, predsjednik uprave InterCapital Asset Managementa te komunikacijski strateg Tomislav Lacović iz Vlahović grupe. 

Zaklada je statutarno ustrojena tako da podrazumijeva i Odbor podupiratelja koji sadrži predstavnika privatnog sektora i predstavnike različitih industrijskih grana, a za sada su podršku zakladi dale multinacionalne kompanije koje posluju na području jugoistoka Europe poput MasterCarda, Googlea, Enterprise Investors i Marsh McLennana

U Savjetodavno vijeće imenovani su pak ambasador i biviši savjetnik premijera Vladimir Drobnjak, izv.prof.dr.sc. Irena Martinović Klarić, vlasnik CEC Group iz Poljske Marek Matraszek, profesor emeritus James Thurber s American University Washington, Hrvoje Cesar iz PwC Austrija, Tina Merčep iz International Democracy Union te Ali Aslan poznati novinar i moderator važnih geopolitičkih konferencija diljem svijeta. 

“Ova zaklada je neprofitni i nestranački projekt posvećen promicanju strateškog dijaloga između privatnog i javnog sektora u globaliziranom svijetu. Kao što naziv govori, zaklada želi ići dalje od utvrđenih granica i istražiti nove vrste partnerstava kako bi doprinijela i obogatila pozitivne promjene u društvima. Cilj nam je okupiti međunarodne stručnjake iz različitih područja kao što su globalno upravljanje, tehnologija, ulaganja i konkurentnost, inovacije kroz znanost, energetska sigurnost, okoliš i održivost”, izjavio je Natko Vlahović. 

Zaklada će svoju svrhu ostvarivati, između ostalog, organizacijom fokusiranih panel rasprava, predavanja i drugih inovativnih formata događaja koji će doprinijeti razmjeni ideja i informacija. Godišnji strateški forum zamišljen je kao središnji događaj a planira se održati u listopadu.

Osnivačkom događaju prisustvovala je i nova veleposlanica SAD-a u Hrvatskoj Nathalie Rayes koja je novoosnovani think tank podržala ispred veleposlanstva.

“Ovakvi projekti Hrvatskoj su potrebni, stoga mi je čast i zadovoljstvo podržati inicijativu gospodina Vlahovića i svih aktera iz institucionalne, akademske i poslovne zajednice koji će okupljanjem ključnih ljudi, inicijativama, razgovorima i korisnim panelima doprinijeti ulozi Hrvatske i hrvatskog gospodarstva u složenim geopolitičkim i ekonomskim odnosima s kojima smo danas suočeni. Hrvatska je danas članica NATO saveza, EU i Schengena koja je svoju neovisnost i međunarodni ugled stekla u Domovinskom ratu. Hrvatski cilj, međunarodni put nisu došli slučajno. Riječ je o vrijednostima koje treba njegovati i očuvati, a ovakav think tank upravo ide u tom smjeru. Kao strateški partner Hrvatske podržavamo ovakve inicijative budući da pridonose razvitku demokracije i slobodnog tržišta kao osnovnim načelima zapadne civilizacije”, izjavila je Nathalie Rayes u svom pozdravnom govoru. 

Po završetku inauguracijske svečanosti održana je i prva panel rasprava o ekonomskom i geopolitičkom preslagivanju u kontekstu rata u Ukrajini, sigurnosnoj konferenciji u Munchenu, budućnosti transatlantskih partnerstava na jugoistoku Europe te nadolazećim izbornim ciklusima u Hrvatskoj. Na panel raspravi sudjelovi su Neven Vranković, potpredsjednik Atlantic Grupe, Iva Rogović Lekić, predsjednica uprave Marsh MeLennan, Domagoj Milošević, vlasnik Pastor Gupre, Marek Matraszek, vlasnik CEC Grupe, Maja Bakran, zamjenica Ravnatelja glavne uprave za promet, EK.

Related Post

ŽUPANIJSKI STRUČNI SKUP

Autor - 24/05/2012 0
U suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje Podružnica Osijek i Povjerenstvom za suzbijanje zlouporabe sredstava ovisnosti na području Brodsko-posavske…