GRAD POMAŽE SREDNJOŠKOLCIMA U OBAVLJANJU STRUČNE PRAKSE

944 0

NOVA GRADIŠKA, 27. studenoga 2016. – Gradonačelnik Vinko Grgić i njegova zamjenica Vesna Đapić posjetili su u petak Osnovnu školu „Mato Lovrak“ i Elektrotehničku i ekonomsku školu kako bi im osnovci i srednjoškolci

demonstrirali rad na pametnim pločama i u laboratoriju elektro pneumatike za koje je Grad ove godine izdvojio sredstva iz proračuna. Bila je to prigoda da gradonačelnik u Elektrotehničkoj školi s ravnateljicom Sanjom Miller – Zoričić razgovara o važnosti stručne prakse za učenike i njihovo potpuno obrazovanje, te najavi mogućnost da učenici te i Industrijsko-obrtničke škole stručnu praksu pohađaju u Klimaopremi. Jedna takva suradnja već je ostvarena s Vipnetom.

 

-Tvrtka Vipnet je dobila posao na postavljanju besplatnog gradskog interneta, odnosno Wi-Fi koji će obuhvatiti centar grada i Ulicu slavonskih graničara. Za Dan grada imati ćemo besplatni wailes. Sa Vipnetom smo dogovori da obave i edukaciju učenike Elektrotehničke škole. Teoretsku nastavu učenici će imati u utorak 29. studenoga, a potom će sudjelovati i u postavljanju HotSpotova i vidjeti kako se to radi i steći određenja iskustva.

Imamo izvrsne odnose s Klimaopremom koja u Industrijskom parku gradi još jednu tvornicu, a u planu ima izgradnju još dvije veće. Tvrtka je to koja snažno utječe na razvoj našeg grada. Želja nam je nastaviti dobru suradnju, a oni su zainteresirani za edukaciju učenika u Elektrotehničkoj i Industrijsko-obrtničkoj školi kao njihovih budućih zaposlenika. Učenici bi kod njih išli na praksu, a u realnim poslovima i na stvarnim strojevima stekli nova znanja i vještine.

-Zahvaljujemo se Gradu na donaciji jer je to nama velika pomoć. Bitno je imati opremu u školi koja doprinosi kvalitetnijoj i zanimljivijoj nastavi. Postoji program sa stručnom praksom. Nažalost, većina učenika stručnu praksu ne obnavlja kvalitetno, što znači da se ne radi. Možda bi se i na razini države trebalo poraditi na sustavu prakse četverogodišnjih strukovnih škola. Oni trebaju samo 80 sati godišnje biti na praksi koju bi trebali što kvalitetnije odraditi. To mogu kod nekog poslodavca kao što je Klimaoprema gdje bi na stvarnim robotiziranim uređajima mogli isprobati ono što su naučili, ali i dobit volju za učit slijedeće godine i nadoknadit ono što nisu možda naučili – kazala je Sanja Miller-Zoričić.

Related Post