NAGRADE HRVATSKOG GLUMIŠTA

1306 0

ZAGREB / NOVA GRADIŠKA – Na svečanosti održanoj u četvrtak u Hrvatskom narodnom kazalištu dodijeljene su Nagrade hrvatskog glumišta za najbolja umjetnička ostvarenja u 2016. godini i nagrade za životno djelo.

Među nagrađenima je i scenograf Miljenko Sekulić-Sarma, Novogradiščanin s zagrebačkom adresom.

 

Nagrade dodjeljuje Hrvatsko društvo dramskih umjetnika. Ove godine dodijeljene su 24. put, a njihova dodjela tradicionalno se vezuje uz dan kada se 24. studenoga 1860. po prvi puta s pozornice čuo hrvatski jezik, što je označilo povijesni trenutak hrvatskoga glumišta.

 

Posebna Nagrada za izniman doprinos kazališnoj umjetnosti, ove je godine pripala scenografu Miljenku Sekuliću-Sarmi “za nesebičan i predan rad te za maštovito kreiranje scenografskih ostvarenja i snažnu umjetničku likovnost i osobnost kojima je trajno obilježio hrvatsko kazalište”.

 

-Zahvaljujem se na nagradi, kako žiriju, tako i kazalištima, svim tehnikama u kazalištima, te svima koji me podržavaju da napravimo nešto bolje i više” – kazao je Miljeno Sekulić.

 

Miljenko Sekulić rođen je 29. siječnja 1959. u Novoj Gradiški. Školu primijenjenih umjetnosti, Odjel za obradu metala, završava 1978. godine, a na Akademiji likovnih umjetnosti, Odjel kiparstva, diplomira 1983. godine, u klasi prof. Želimira Janeša.

 

Nakon 10-ak samostalnih i više grupnih izložbi “ogreza” u kazalištu, gdje do danas potpisuje 60-ak scenografija, radeći u većini zagrebačkih teatara (HNK Zagreb, GDK Gavella, ZKM, GK Komedija, Teatar ITD, Glumačka družina Histrion, GK Trešnja, GK Žar ptica…), kao i u osječkom i varaždinskom HNK-u, Kazalištu Virovitica, Kazalištu Marina Držića, na Dubrovačkim ljetnim igrama, u kazalištima u Požegi, Slavonskom Brodu, Sisku…

 

Za svoje je scenografije višestruko nagrađivan, između ostalog na “Danima satire” 1998. za Čehovljevog “Ujaka Vanju”, u produkciji ZKM-a i režiji Paola Magellija, “Nagradom hrvatskog glumišta” 2000. za Shakespeareovog “Hamleta”, u produkciji Glumačke družine Histrion i režiji Zlatka Viteza, i ponovno 2004. za “Svoga tela gospodar” Slavka Kolara, u produkciji GK Komedija i režiji Želimira Mesarića, te za “Idiota” F. M. Dostojevskog, u produkciji HNK Osijek i režiji Lea Katunarića, “Marulom” 2005. za “Svoga tela gospodar”… (Gavela.hr )

Related Post