Gradi se novo spomen obilježje braniteljima poginulim u VRO„Bljesak“

2677 0

OKUČANI – Izložbu natječajnih radova za idejno likovno i arhitektonsko – urbanističko – krajobrazno rješenje spomen-obilježja hrvatskim braniteljima poginulim u VRO Bljesak u Okučanima sinoć je u ime Ministarstva hrvatskih branitelja, koje je raspisalo natječaj,  u  Domu kulture u Okučanima  otvorila Ivanka Bušić.

Uz nagrađene autore,  koji su se javili na natječaj Ministarstva hrvatskih branitelja i članove ocjenjivačkog suda,  nazočni su bili  općinski  načelnik Aca Vidaković  i župan brodsko-posavski Danijel Marušić. Izrazili su zadovoljstvo što će Okučani dobiti  novo spomen obilježje  poginulim hrvatskim braniteljima, da se ne zaboravi Domovinski rat u kojem smo, ako su naglasili,  dobili našu slobodu i neovisnu Hrvatsku.

Kao i  Marija Mihaljević, ravnateljica Gradskog muzeja Nova Gradiška, koja  je postavila izložbu i koordinirala u izradi kataloga koji ju  prati, govorili su o značaju  koji će ovo spomen obilježje imati na veliku pobjedu hrvatskih oružanih snaga  u Vojno redarstvenoj operaciji „Bljesak“ kojom je oslobođeno okupirano područje zapadne Slavonije, a ponajprije na 42 branitelja koji su u toj operaciji  svoje živote ugradila u temelje  slobodne  i neovisne Republike Hrvatske.

Prvu nagradu  osvojio je rad  Dalibora Stošića, ak. kipara i Hrvoja Bilandžića, dipl. ing. arh., drugu nagradu rad  Petra Barišića, ak. kipara i Željka Kovačića, dipl. ing. arh, a treću nagradu  rad  Ines Hrdalo, dr. sc. ovl. kraj, arh., Petra Ćuje, univ. Bacc. Arh., Petra Sturice, univ. bacc. ing.  prosp.  arch. I Anite Trojanović, univ. baac. ing.  prosp. aqrch., a četvrtu nagradu rad Ratka Lipšovšćaka, dipl. ing. arh. , Petra Dolića, ak,. kipara i Petre pončić-Lipovšćak, dip. ing. arh..  Posebnu pohvalu dobili su  Mia Juranović, mag. ing. arch., Zrinka Nedeljković,  mag. Diz., Atipe Šešelja, aps. arh. ,  Iva Šimić-Erjavec, ovl. arh. i Kaja  Šprljan-Bušić, ovl. kraj. arh..  Nagrađeni du  dobili novčane nagrade.

Izložba će biti otvorena do 14. veljače 2017. godine.

Spomen obilježje hrvatskim braniteljima poginulim u VRO  „Bljesak“počet će se graditi ove godine, a  trebalo bi biti dovršeno do obilježavanja  VRO „Bljesak“ 2018. godine.

Related Post