GRADSKA KNJIŽNICA NOVA GRADIŠKA

782 0

NOVA GRADIŠKA, 27. veljače 2014. – Prva zbirka pjesama „ Biseri duše“ Udruge stvaratelja u kulturi grada Novogradiška 26. je veljače u Dječjem odjelu Gradske knjižnice ponovno predstavljena novogradiškoj publici

i svima koji dušu hrane na izvorima poezije. „Biseri duše“ donose 99 pjesama 11 autora, a to su Stjepan Adžić, Josip Bušić, Katarina Čanić, Veronika Devčić, Vesna i Radomir Dumičić, Evica Kraljić, Anka Pojatina, Ljubica Sedlaček, Rade Španović i Ljubica Talan. U njihovim stihovima utočište su našli priroda, grad, otkucaji života, vječna ljubav, odrastanje, nemiri, sreća,….a pjesnici u kreativnosti utjehu, nadu i sreću.

 

-Njima nije važno postati „veliki“ i „poznati“ , njima je dovoljno izraziti osjećaje. Sve ono što nije izrečeno, u čovjeku ostaje kao zamršeno klupko. Život je putovanje, a pjesma je našim autorima jedno od odredišta, mjesto odmora, mjesto mira. Ljudi te razočaraju, prijatelji te mogu izdati. Što se tiče ljubavi katkad nas može jako povrijediti. To je istina, ali druženje s ljudima i njihove nesavršenosti također te mogu učiniti spokojnima. A i možeš se osjećati korisnim drugima, ne očekujući nužno zahvalnost i ipak biti sretan – napisala je, među ostalim, prof. Nada Šerić, urednica i lektorica Zbirke.

Neki od autora ovih stihova, članovi su i drugih udruga u kulturi, neki su objavili i vlastite zbirke – Veronika Devčić, Vesna Dumičić, Ljubica Sedlaček, Evica Kraljić, Radomir Dumičić, Josip Bušić, a većina njih sudjeluje u pjesničkim susretima diljem Hrvatske i njihove pjesme ostaju zabilježene i u zajedničkim Zbirkama. Pjesnici sudjeluju u svim manifestacijama u svom gradu i daju doprinos bogatijem i sadržajnijem kulturnom životu, a gostujući u drugim mjestima promoviraju s ljubavlju svoju Novu Gradišku.

 

Udrugu stvaratelja u kulturi predstavila je predsjednica Zdravka Džimbeg. Susret je na topao i emotivan način vodila Evica Kraljić, predstavljajući ukratko svakog autora ove prve Zbirke pjesama Udruge, a oni su se predstavili interpretiranjem stihova. Pozdravne riječi uputila je prof. Biljana Dakić, ravnateljica Gradske knjižnice, dajući potporu radu članovima Udruge naglašavajući izuzetnu suradnju Knjižnice i Udruge stvaratelja u kulturi grada Nova Gradiška. Potporu im je dala i magistra Ljiljana Lukačević, zamjenica novogradiškog gradonačelnika te izrazila zadovoljstvo njihovim kulturnim djelovanjem i zahvalnost na hrabrosti s kojom su podijelili svoj unutarnji svijet sa svima nama.

 

Susret je, uz članove Udruge, okupio mnoge poklonike lijepe pisane riječi, a kao i uvijek, ljepotu i ovog kulturnog događanja podijelili su s „glavnim akterima“ djelatnici Gradske knjižnice NG, Mirjana Pranjić, Anka Višić i Renata Matijašević. Oplemenjen je osebujnom izvedbom vječnih melodija u „aranžmanu“ dvojice istinskih zaljubljenika u svoj grad, Željka Brčića-Duše i Milenka Divjaka.

 

Fotografije Dejan Ivanković

Related Post

„Mjesta ima na metli svima“

Autor - 20/02/2012 0
NOVA GRADIŠKA, 20. veljače 2012. – Ponedjeljak je bio veseli Dan karnevalskih zbivanja na Dječjem odjelu Gradske knjižnice. Kreativna radionica…