GRADSKA PRIZNANJA 2013.

671 0

NOVA GRADIŠKA, 18. siječanj 2014. – Jedan od dvije Nagrade grada, najvećeg gradskog priznanja, dodijeljena je 3013. godine na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Župi Kraljice svete Krunice.

Grad Nova Gradiška u prigodi Dana grada dodjeljuje javno priznanje NAGRADU GRADA ŽUPI KRALJICE SVETE KRUNICE NOVA GRADIŠKA, za dugogodišnje djelovanje na području vjerskog, društvenog i kulturnog života grada Nova Gradiška. Gradonačelnik Željko Bigović i predsjednk Vijeća Josip Mikšić priznanje su uručili velečasnom Ivanu Štivičiću.

 

-Svećeničko vijeće zagrebačke nadbiskupije od 25. svibnja 1992. godine dekretom Nadbiskupskog duhovnog stola u Zagrebu u jesen 1. rujna 1992. godine Nadbiskup zagrebački, uzoriti kardinal Franjo Kuharić, a zbog pastoralnih potreba osniva novu župu u Novoj Gradiški. Kuća u Ulici kralja Zvonimira 106 imenuje se privremenom župnom crkvom. Novoosnovana župa pripada Novogradiškom dekanatu.

Titular nove Župe je Kraljica svete Krunice koja se obilježava 7. listopada, a obuhvaća 3700 vjernika iz Nove Gradiške – jug i Ljupine.

Prvi je župnik bio vlč. Mato Baličević koji ostaje u župi do 2004. godine, nakon njega dolazi vlč. Jozo Jurić, a sadašnji je župnik vlč. Ivan Štivičić.

 

Prošle su godine proslavili 20 godina postojanja. Kamen za izgradnju nove crkve je blagoslovio papa Ivan Pavao II prigodom svog trećeg pohoda Hrvatskoj u Osijeku. U novoj se crkvi odvijaju sve misne i liturgijske djelatnosti. Nova crkva i pripadajući prostori su još u izgradnji. U Župi djeluje Župno pastoralno vijeće i Župno ekonomsko vijeće te veliki dječji zbor. Odvija se i župni vjeronauk, a postoji i više molitvenih zajednica. Organiziraju hodočašća i izlete te humanitarne akcije za pomoć izgradnji crkve. U Ljupini je i filijalna crkva posvećena sv. Blažu.

Mlada i ponosna Župa s Juga, ponos je ovoga grada -navodi se u obrazloženju dodjele najvećeg gradskog priznanja Župi Kraljice svete Krunice Nova Gradiška.

Related Post