GRADSKI MUZEJ : Orvorena izložba Arheološka baština naselja Zapolje

841 0

Autorica Ivanka Herceg, Radio “Bljesak” Okučani

NOVA GRADIŠKA – Arheološka baština naselja Zapolje naziv je izložbe otvorene 15. studenoga u Gradskom muzeju Nova Gradiška. Prezentira značajno i slojevito materijalno naslijeđe koje je, uz povijesna istraživanja, potvrđeno i terenskim pregledima, arheološkim istraživanjima te konzervatorsko-arheološkim istražnim radovima na i oko crkve sv. Nikole. Na izložbi je putem 11 panoa s fotogarfijama i tekstom prikazano zatečeno stanje pilikom početka istraživanja 2012. na crkvi sv. Nikole u Zapolju, potom istražni radovi, obnova i sadašnje stanje, kao i antičko nalazište Puharine te ostatci utvrđenoga plemićkoga grada na položaju Gradine ili Jakeševa Gradina. Također su izloženi ulomci pronađene keramike te nekoliko metalnih predmeta i nešto stakla. Uz pozdravne riječi okupljenima se obratila dr. Marija Mihaljević ravnateljica Gradskog muzeja Nova Gradiška i na početku istaknula kako ovu izložbu potpisuje više autora. Dakle to su dr. Marija Mihaljević GMNG, Hrvoje Kalafatić, Institut za arheologiju u Zagrebu, Ratko Ivanušec, Ministarstvo kulture RH, Konzervatorski odjel SB, Danimirka Podunavac, Arheološki muzej Osijek, Marina Matković-Vrban, vanjska suradnica GMNG. Autori ostalih tekstualnih priloga su: Marija Karbić, Institut za povijest u Zagrebu, Podružnica za povijest Slavonije, Baranje i Srijema, Siniša Radović, HAZU, Zavod za paleontologiju i geologiju kvartara i Mislav Čavka, KBC Rebro.

Povijesna vrela od sredine 13. st. navodila su kako su spomenuti posjedi u Zapolju oko crkve sv. Nikole pripadali plemićkom rodu Borića, a već u 14. st. obitelji Zapolje koja se naglo uzdigla i pored velikih zasluga ostavila i neslavan trag olakšavši Osmanlijama da zbog građanskoga rata lakše zauzmu HrvatskoUgarsko Kraljevstvo. Te su povijesne činjenice poznate, ali za starija vremenska razdoblja se nije znalo gotovo ništa sve do 1971. godine kada je otkriveno antičko nalazište Puharine. Terenskim pregledom i arheološkim istraživanjem 2015./2017. godine otkriveno je naselje i nekropola iz razdoblja kasne bronce i naselje iz razvijenog i kasnog srednjeg vijeka. Ipak je na tom prostoru najznačajnija crkva sv. Nikole kao primjer sakralnog graditeljstva iz vremena uspona plemićkih rodova, izvorno romaničkogotička te kasnije događivana u baroknom I historicističkom stilu. Nekoliko kilometara dalje terenskim je pregledom utvrđeno i postojanje utvrđenog plemićkog grada s utvrdom na položaju Gradine ili Jakeševa Gradinaistaknula je dr. Mihaljević, a to je, među ostalim napisano i u uvodu pratećeg Kataloga ove vrijedne izložbe čije tiskanje je financiralo Ministarstvo kulture RH, Brodskoposavska županija i Općina Rešetari.

O zaštitno arheološkim istraživanjima lokaliteta Zapolje u 2017. godini i nalazima govorila je arheologinja Daminirka Podunavac, a izložbu je otvorio Željko Kolaković, zamjenik načelnika općine Rešetari te naglasio, kako, iako su istraživanja I nalazi zaustavili radove na području Rešetara, ipak su stanovnici ove općine dobili vrijedne nalaze o dijelu povijesti svoga kraja što izuzetno veseli.-Općina Rešetari I nadalje će prema mogućnostima pomoći u ovim istraživanjima, rekao je, među ostalim Kolaković.

Izložba će u Gradskom muzeju Nova Gradiška biti otvorena dva tjedna i može se svakodnevno razgledati, a potom će biti postavljena u prostoru OŠ Vladimira Nazora u Adžamovcima te potom u OŠ Ante Starčevića u Rešetarima.

Svrha je i cilj sve ove i buduće rezultate prenijeti stručnoj i široj javnosti kako bismo makar jednim dijelom rasvijetlili promjene i tijek prohujaloga vremena i života na ovim prostorima te ih utkali u kulturno nasljeđe Slavonije kao dijela sjeverne Hrvatske i ostavili u naslijeđe svima koji vole svoje korijene i zemlju s koje potječunaglašeno je u zaključku otvorenja izložbe.

Related Post