GRAĐANI ISPRED SVEGA !?

435 0

Konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća pokazati  da li će Nova Gradiška u naredne četiri godine imati stabilnu vlast ili će krenuti demokratskim putem opstrukcija, prekida sjednica i izazivanja kriza

NOVA GRADIŠKA, 4. lipanj 2013. – HDZ i HSLS imaju razloga da slave, a dijelom s njima i svi oni koji su ih podržali u drugom krugu izbora za gradonačelnika, a u prvom vodili svoju političku bitku za vlast u gradu.

Vrijeme slavlja brzo će proći, jer kako su obećali u izbornoj kampanji treba preuzeti odgovornost upravljanja gradom. U vrlo kratkom roku novi gradonačelnik Željko Bigović i njegovi zamjenici Ljiljana Lukačević i Dario Ban, gradski vijećnici i GO HDZ-a na čelu s dr. Draženom Oršulićem trebat će odgovoriti na vrlo značajna pitanja koja će usmjeriti njihovo djelovanje u vođenju grada. I oporba, bez obzira tko ona i kakva bila.

Pitanje nad pitanjima je konstituiranje gradskog Vijeća i potrebne većine za normalno funkcioniranje izvršne i predstavničke vlasti.

Nakon izbora odnosi u Gradskom vijeću, uvažavajući predizbornu retoriku, političke i druge svjetonazore, su kao rogovi u vreći, jer nitko, kako sada stvari stoje, nije u stanju sastaviti potrebnu i tolerantnu većinu.

 

Pitanje je tko ima snage, sposobnosti, strpljenja i potrebne političke mudrosti uskladiti izvršnu, predstavničku vlast i interes grada i građana, u koji su se svi zaklinjali? „Čarobni štapić“ u rukama je HDZ-a, odgovorenost isto tako jer ima gradonačelnika i izvršnu vlast. Kada pobjedničko slavlje prođe lako im sigurno neće biti.

Konstituiranje Gradskog vijeća dati će odgovor na brojne dileme. Ponajprije. Hoće li se nastaviti primitivizam političkog odlučivanja po principu naši i vaši, pobjednici i gubitnici, zanemariti interes grada i građana bez obzira koje oni bili političke opcije, a odnosi biti na nivoa političkih trgovačkih društava.

Kada se konstituira Gradsko vijeće svi će biti „pametniji“ i tada će trebati odgovoriti na pitanje funkcioniranja, kako političari vole reći, vertikale prema vlasti u županiji i državi. Za očekivati je da će ona prema Županiji biti bolja od dosadašnje jer nije za vjerovati da gradonačelnik i župan, koji su iz iste stranke, u četverogodišnjem mandatu neće bar jednom sjesti za stol, što nije uspjelo bivšem gradonačelniku Josipu Vukoviću i bivšem i sadašnjem županu Danijelu Marušiću. Gdje je nastavak vertikale prema državi? Gdje je nastavak realizacije započetih projekta i projekta koje su u predizbornoj kampanji propagirali HDZ-e i SDP-a, a koji su gotovo isti. Trebao bi biti u interesu građana.

Koalicije se, i politička dogovaranja obično baziraju na floskuli „naši programi“, a raspadaju na sitnim interesima, često i osobnim. To je pitanje koje će pritiskati novog gradonačelnika Željka Bigovića i HDZ-e kao stranku koja sada ima odgovornost nad gradom. Konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća pokazati da li će Nova Gradiška u naredne četiri godine imati stabilnu vlast ili će krenuti demokratskim putem opstrukcija, prekida sjednica i izazivanja kriza.

 

Za početak se pregovora.

Konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća je blizu i do tada treba rasporediti mjesta u gradskoj vijećnici. Ukoliko ne bude dogovora i ne konstituira gradsko vijeće, konstituirajuća sjednica se može ponoviti najviše tri puta u roku od 30 dana. Tada slijede novi izbori za Gradsko vijeće.

Na kraju pitanje za one koji vole komentirati na novagri. Mogu li, a ima li i smisla napraviti koaliciju HDZ-SDP i gdje je onda tu HDSSB.

Related Post

HRVATSKI LABURISTI

Autor - 07/07/2015 0
Odluku o mogućoj koaliciji Hrvatski laburisti će donijeti 18.srpnja na Nacionalnom vijeću, najvišem tijelu stranke

HRVATSKI SABOR

Autor - 03/02/2016 0
NOVA GRADIŠKA, 3. veljače 2016. – I u ovom mandatu Nova Gradiška će imati saborskog zastupnika. Bit će to Davor…

KRIZA GRADSKE VLASTI !

Autor - 31/05/2012 0
Gube li SDP-e i gradonačelnik Josip Vuković većinu u Gradskom vijeću, a ako se to desi, što će to značiti…