HDSSB traži promjenu odnosa prema Slavoniji

639 0

NOVA GRADIŠKA, 29. listopada 2011. – Nismo stranka opasnih namjera kakvom nas u posljednje vrijeme etiketiraju. Mi smo stranka koja je glasna, s jasnim ciljevima i stavovima, stranka koja ukazuje na probleme i nudi načine njihovih

rješavanja. Mi smo stranka koja će našoj Slavoniji vratiti njen dignitet i mjesto koje zaslužuje – kazala je Dinka Matijević otvarajući sinoć javnu tribinu HDSSB-a u Domu kulture. 

Pozdravljajući goste tribine, članove i simpatizere stranke, najavio je predstavljanje dijela programa HDSSB-a koji se odnosi poljoprivredu i gospodarstvo predsjednik GO HDSSB-a Josip Mikšić,  pozdravio je saborskog zastupnika dr. Boru Grubišića i odao priznanje svim saborskim zastupnicima HDSSB-a jer su, kako naglasio, da su pokazali odlučnost kada su u pitanju programi i interesi Slavonije i Branje i kako se bori za svoju Slavoniju. Mikšić je uvjeren da će i novi saborski zastupnici nakon parlamentarnih izbora nastaviti takav rad.

Da će se imati za što zalagati pokazala su izlaganja, a potom i rasprava, o životnim problemima Slavonije i njenog stanovništva. Gosti tribine su: prof.dr.sc. Stjepan Ribić, direktor Regionalne razvojne agencije, prof.dr.sc. Andrija Pozderović, prof. na Prehrambeno tehnološkom fakultetu u Osijeku, Željko Kraljičak, dipl.ing. polj., zamjenik župana Osječko baranjske županije, Ranko Radunović, dipl.ing.arh. i dr. Boro Grubišić, saborski zastupnik, govorili su o zapostavljenosti Slavnije, programu razvoja poljoprivrede i gospodarstva, aktualno stanje u državi pred ulaskom u EU, korištenje sredstava EU, problematika u poljoprivredi, legalizacija objekata i spoznajama što nas to čeka ulaskom u EU i kako se za to pripremiti.

HDSSB ima ljude za provoditi programe, želi jaku Slavoniju koja mora biti lokomotiva razvoja cijele Hrvatske. Mi nismo automaši, kako to neki drugi žele reći, regionalno smo orijentirani i želimo da se novac decentralizira.

Ono što nas boli je da se nitko ne bori za prebacivanje novca u Slavoniju i Baranju. Ne zato da nam to netko daje. Mi samo želimo da ono što kroz porez odavde odlazi u Zagreb da nam se veći dio vrati. To je naš novac jer smo ga mi ovdje zaradili.

Uz decentralizaciju i poreznu reformu u Slavoniji da bi bila, kako je kazao Željko Kraljičak, jedna od najpoželjnijih regija, ne samo u Hrvatskoj već i bližem susjedstvu, mora se puno toga promijeniti.

Naš je cilj pošteno raditi, proizvoditi i naplatiti, platiti obveze, školovati djecu i uzdržavati obitelj. Da bi Slavonija bila jedna od najpoželjnijih regija kao nekada kada smo imali proizvodnju i proizvod, moramo osigurati razvoj gospodarstva, stvaranje nove vrijednosti koja će vratiti radna mjesta. Slavonija mora imati finalni proizvod. Strateški proizvod je hrana koja može razviti Slavoniju, Baranju i Srijem i cijelu Hrvatsku – kazao je Krajičak.

Da bi se to ostvarilo potrebno je razriješiti brojne probleme i riješiti se dosadašnjih zabluda, promijeniti politiku prema selu i poljoprivredi, općenito prema Slavoniji o čemu su govorili ostali gosti.

Govoreći o legalizaciji objekata Ranko Radulović je govorio o tom problemu kao grijehu društva koji je problem godinama zanemarivalo i guralo pod tepih. EU ne priznaje sustav u kome se jedno piše, a drugo radi,kazao jer ističući brojne probleme koje uzrokuju nelegalni objekata u poljoprivrednim gospodarstvima. Smatra da hitno treba riješiti legalizaciju objekata izgrađenih do 31. prosinca 2010. godine naglašavajući da je i država često bila bespravni graditelj. Drži da Zakon nije dobar jer se mogu legalizirati samo zgrade a ne i drugi objekti na poljoprivrednim gospodarstvima. Govorio je i o pravnim posljedicama, visokim troškovima i nekritički prepisanim normama EU, dodajući da neki su propisi znatno stroži nego u EU.

Stjepan Ribić govorio je o problemima koji čekaju Hrvatsku na putu u EU i korištenju sredstva koja EU nudi te projektima koji su uvjet za dobivanje novca.

Andrija Pozderović upitao je zašto nam je tako loše, a imamo poljoprivredno zemljište, ljude, stručne kadrove i tradiciju. Imamo i sirovinsku bazu ali ne i industrijsku proizvodnju kao njen nastavak, a koja je nužnost da Slavonija bude jedna od najbogatijih regija.

HDSSB traži promjenu odnosa prema Slavoniji i zato će se zalagati.

 

Related Post