HDZ I HSLS POTPISALI POSTIZBORNI SPORAZUM ZA ŽUPANIJSKU RAZINU

1038 0

Slavonski Brod, 23.6.2017.- Predstavnici županijskih organizacija Hrvatske demokratske zajednice i Hrvatsko socijalno – liberalne stranke, Pero Ćosić i Ružica Vidaković, potpisali su postizborni koalicijski sporazum kojim su osigurali stabilnu većinu u budućem sazivu Županijske skupštine. Potpisivanje sporazuma upriličili su župan Danijel Marušić sa zamjenicima Stjepanom Bošnjakovićem i Damirom Mirkovićem, saborski zastupnik Marko Šimić te politička tajnica HSLS-a na nacionalnoj razini Dorica Nikolić.

Predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Brodsko – posavske županije gospodin Pero Ćosić objasnio je:  Ovim smo sporazumom službeno dogovorili suradnju za razinu naše županije, a posebice se odnosi na podršku stabilnoj većini u Županijskoj skupštini. Zahvalio se HSLS-u na suradnji i u prošlom sazivu te pozdravio odluku članica i članova HSLS-a te njihovih tijela da potpišu ovaj sporazum o suradnji i podršci o stabilnoj većini u Županijskoj skupštini. Posebice je istaknuo: Predizborne i postizborne koalicije nisu politička trgovina već je riječ o normalnom demokratskom procesu. Na te načine usuglašavamo svoje stavove i programe. Podsjetio je kako je Hrvatska demokratska zajednica najveća i najjača stranka u županiji- HDZ je u ovim lokalnim izborima zapravo dobio više vijećničkih mandata od prošlih lokalnih izbora. Mi slijedimo aktualnu nacionalnu strategiju koja okuplja  stranke koje žele doprinijeti stabilnosti i budućem razvoju, zaključio je Ćosić.

Predsjednica Županijskog vijeća HSLS-a Brodsko – posavske županije gospođa Ružica Vidaković u svom je obraćanu objasnila: Na lokalnoj razini je Županijsko vijeće temeljem ponude HDZ-a jednoglasno donijelo odluku da se ide u suradnju u Županijskoj skupštini. Čestitala je županijskom HDZ-u na izbornom rezultatu i naglasila: HDZ je sa partnerima doista dobio najviše mandata u odnosu na ostale liste koje pojedinačno nisu dobile ni približno. Županijska predsjednica HSLS-a podsjetila je kako članovi HSLS-a već jesu do 2013. godine imali iskustvo u izvršnoj vlasti, a nakon toga su u Županijskoj skupštini podržavali ono što je dobro, a što nije, dobronamjerno su upozorili. Smatram da je ova odluka dobra jer pat pozicija ne ide nikome u prilog, zaključila je gospođa Vidaković.

Netko se možda čudi kako šareno izgledamo mi u HSLS-u na županijskim razinama, međutim u HSLS-u je poznato da županijske i gradske organizacije imaju prioritet pri odabiru koalicija s time da se treba poštovati mišljenje središnjih tijela, naglasila je politička tajnica na nacionalnoj razini Dorica Nikolić. Objasnila je da je središnje tijelo HSLS-a već podržalo koaliciju na državnoj razini pa nije bilo nikakvih problema i dilema da podrže i ovu županijsku odluku. HSLS su je u ovom trenutku jedino stalno da u što više dijelova Hrvatske bude što više stabilne i konstruktivne vlasti koje će se moći konstituirati što prije. Hrvatska nema vremena niti na nacionalnoj niti državnoj razini da se izigravaju nekakve postizborne igre, objasnila je HSLS-ova politička tajnica.

Related Post