HDZ: Strah od jamstva danom DING i gradskog bankrota

596 0

MATO BILONJIĆ – Predsjednik TO HDZ-e morao prijeći u HDSSB da bi vozio viljuškar

NOVA GRADIŠKA, 5. rujna 2011. – Tema današnje konferencije za novinare, koju je sazvao Gradski odbora HDZ-e Nova Gradiška i saborski zastupnik Mato Bilonjić, bila je stanje u Drvnoj industriji Nova Gradiška i opetovani strah da se ta

gradska tvrtka neće moći uspješno nositi s proizvodnjom i vraćati kredite za koje jamči Grad Nova Gradiška, pa će na kraju, kako je rekao Bilonjić, sve platiti porezni obveznici.

– Želimo izvijestiti građane o stanju u Drvnoj industriji Nova Gradiška, koja je u vlasništvu Grada Nove Gradiške, a da gradsko Vijeće nije donijelo o osnivanju. Trebalo je nama vijećnicima dugo vremena da saznamo tko je osnivač tog poduzeća. Saznali smo tek kada su nastali problemi i trebalo donijeti odluku o zaduživanju. Ušlo se tada u veliki rizik. DING je ušao u pogone privatnog poduzeća u stečaju i mjesečno plaća najamninu od 90.000 kuna. Danas smo došli do novog saznanja da su Hrvatske šume tražile garanciju plaćanja, a nama je rečeno na sjenici Vijeća da je poslovni partner iz Njemačke tvrtka Savic Holz osigurala garanciju plaćanja. Provjerili smo, garanciju je Hrvatskim šumama, preko Zagrebačke banke dao je gradonačelnik u visini od 2,3 milijuna kuna. Poznato nam je da, ako se radi o sredstvima preko milijun kuna, prijedlog mora staviti na Gradsko vijeće i ono treba donijeti odluku. Ono što je nama poznato u HDZ, i meni kao predsjedniku Kluba HDZ-e i HSS-a, da takvu odluku gradsko Vijeće nije donijelo. Ušli smo dakle u još jedan kredit prema DING od 2,3 milijuna kuna bez znanja Gradskog vijeća – kazao je Mato Bilonjić i ponovo obrazložio zašto je HDZ bio protiv davanja jamstva za dva kredita u iznosu od oko 11 milijuna kuna za kupnju strojeva, plaće i obrtna sredstva.

– Bili smo protiv toga da se ide u zaduživanje u kome Grad Nova Gradiška sufinancira 2 posto kamate, a ukoliko DING ne bude mogla izmirivati obveze prema banci da ih izmire porezni obveznici preko gradskog proračuna. DI NG trenutno ne može zaraditi za podmirenje plaća i osnovnih potreba u poslovanju. Kakva je budućnost te tvrtke pokazuje direktor koji nakon godinu dana napušta tvornicu jer ne vidi njenu perspektivu.

Za svako radno mjesto u DING trebalo bi raspisati natječaj. To se ne čini već svako jutro jedan od koalicijskih partnera šalje ljude da se jave direktoru. Imamo primjer predsjednike jednog TO HDZ koji je kazao da mora preći u HDSSB jer mu se nudi posao u DING da bude vozač viljuškara.

Pitanje je dokle će to poduzeće trajati. Ništa nije transparentno od samog osnivanja, stalno se radi iza leđa gradskim vijećnicima pa i vijećnika SDP-a, samo da bi se uoči izbora pokupili politički poeni. Čak je i predsjednik Josipović bio u Novoj Gradiški i otvarao taj derutni pogon. Postavlja se pitanje da li će predsjednik kada se pogon bude zatvarao, u proljeće ili zimu, doći i radnicima podijeliti radne knjižice. Ne kažem da drvna industrija nema budućnosti na ovom području ali zasigurno neće opstati na ovaj način – kaže Mato Bilonjić. Mario Tworek, najavljen kao ekonomist i bankovni stručnjak govorio je o rizicima zaduživanja i kreditima kojima je Grad jamac: dugoročnom kreditu od 1.084,360 eura i kratkoročnom od 429,940 eura.

– O kreditima kojima je Grad jamac mogu reći na temelju onoga što je objavljeno u gradskom Glasniku. Prvi je dugoročni na šest godina, sa šest mjeseci počeka i s kamatom od 7,53 posto, koja sadržava dva elementa. Prvi je Euribor od 1,o30 posto plus 6,5 posto marže, koja je iznimno velika i kada se sumira kamata je 7,5 posto što je veoma „zgodna“ kamata. Euribor je faktor koji se iz dana u dan mijenja. Ako gledamo trend posljednjih pet godina on je bio i na 5,80 , ali i na o,70. Ako je sada 1,03 i skoči slučajno za 2 ili 3 posto on će niti 4 plus 6,5 marže. Ne bi htjeli da to bude, ali su to nezgodne situacije. Do danas 5. rujna, on je porastao na 1,541 ili 8,04 posto. Kada to izračunamo na prvi veliki kredit od milijun eura, samo razlika u kamati je 126.000 kuna, a kod manjeg od 430.000 eura razlika u kamati je 42.000 kuna. Kada to sumiramo onda je oko 169.000 kuna na samo pola posto povećanja kamate.

Drugi rizični faktor je euro. Od 12. svibnja do danas tečajna razlika na većem kreditu je 114.000 kuna, na drugom manjem 45.000 kuna, što je to zajedno još 160.000 kuna.

To su sve obveze građana Nove Gradiške bez obzira što postoji subvencionirani dio koji za ova dva kredita po tečaju 5. rujna iznosi 515.000 kuna. To su ozbiljne stvari u drvnoj industriji koja traži minimalne kamate zbog dugoročnog ciklusa obrta kapitala. Drva industrija traži puno fizičkog rada i drugih ulaganja. Kamata uništava perspektivu buduće proizvodnje. To je ono što mi znamo, a ono što ne znamo čime je osiguran taj iznos kredita – kazao je Mario Tworek.

Mato Bilonjić i Mario Tworek

Related Post

Predviđa bankrot grada

Autor - 02/11/2011 0
NOVA GRADIŠKA, 2. studenog 2011. – Pozivam gradonačelnika Grada Nove Gradiške da podnese ostavku radi svih loših, namjernih ili nenamjernih…

SKUP HDZ-a U CAGAMA

Autor - 18/02/2015 0
OKUČANI, 18. veljače 2015. – U Društvenom domu Cage upriličen je skup predsjednika Temeljnih ogranaka HDZ-a općine Okučani, promatrača HDZ-a…