Predviđa bankrot grada

893 0

NOVA GRADIŠKA, 2. studenog 2011. – Pozivam gradonačelnika Grada Nove Gradiške da podnese ostavku radi svih loših, namjernih ili nenamjernih odluka, koje su oštetile gradski proračun i osiromašile naše građane. Odluke koje je donosio

zasigurno će dovesti do bankrota gradskog proračuna, a grad ostati bez kapitalne imovine koju ima. Grad se mora voditi po zakonu za interes i potrebe svih građana, a što se kod nas ne radi – kazao je Mato Bilonjić, nakon što je na konferenciji za novinare obrazložio zahtjev i upitao kuda ide ovaj grad.

 

Na početku je kazao da su konferencije za novinare jedini način da dopre do javnosti i iznese svoje stavove na materijale koji se raspravljaju na sjednicama Gradskog vijeća.

– Gradonačelnik i predsjednik Gradskog vijeća namjerno sjednice sazivaju petkom u 12 sati kada su sjednice Sabora i tada donose odluke sa svojom većinom, a po našim stavovima u HDZ i Klubu vijećnika HDZ-a i HSS-a, one nanose veliku štetu Gradu Nova Gradiška.

Na jednoj od sjednica Vijeća usvojen je prijedlog da se ide u zaduživanje 11,3 milijuna kuna ili 1,5 milijuna eura za Drvnu industriju Nova Gradiška. Ministarstvo financija odbilo je zahtjev i nije dalo suglasnost za jamstvo. Oni kredit žele pošto poto jer im dio novaca treba za kampanju i za pokrivanje velikih gubitaka.

Nekretnine koje se zalažu kao jamstvo su Društveni dom, zgrada bivšeg Prekršajnog suda u Ulici Slavonskih graničara, zgrada u Frankopanskoj ulici, bivši remont i zgrada bivšeg Komiteta i Ulici Zrinskih. Sve to za 1,5 milijuna eura. Daju jamstvo za kredit poduzeću koje je iz dana u dan u sve većim gubicima. Grad ne uspijeva skupiti u proračun onoliko novca koliko poduzeće koja je osnovao skuplja minusa. Ako je DING osnovan bez Gradskog vijeća onda neka svojom imovinom jamče oni koji su ga osnovali da će se kredit vratiti. Gradsko vijeće nije osnovalo to poduzeće, a treba snositi odgovornost. Doći će vrijeme kada će se pitati što su radili vijećnici i što su poduzeli da grad ne bankrotira. – kazao je Bilonjić i dodao da je direktor koji je osnovao DING vidio u kakvom je stanju poduzeće, pokupio se i otišao, a nije bio bolestan kako vladajući govore. Jednostavno je otišao jer je vidio da tu nema budućnosti. Financijski rezultati, iz dokumenta koji su dobili gradski vijećnici, pokazuju da su gubici za šest mjeseci 2010. godine 838. 651 kunu.

Svoje ocjene o mogućem bankrotu Grada Bilonjić temelji na sve manje novca u gradskom proračunu.

– U prvih šest mjeseci ove godine Grad je ostvario prihod 10,881,511 kuna. Nije to toliko strašno da nemamo pokazatelje za prvih šest mjeseci 2009. godine, kada je HDZ zajedno sa svojim koalicijskim partnerima ostvarila prihod od 15. 7o7.000 kuna. To je znak za uzbunu, a gradonačelnik svojim odlukama krši zakon o fiskalnoj odgovornosti i proračunu.

Revizija za 2010. godinu dala je uvjetno rješenje. Rekao sam svojim vijećnicima da se to uvjetno rješenje dostavi Državnom odvjetništvu da se vidi hoće li ono naći prostor i za postupanje. Gradonačelnik je bez natječaja pogodovao poduzeću Plin projekt u kome je direktor za 190.000 kuna.

Zdravko Sočković, predsjednik Županijske skupštine i predsjednik županijskog HDZ-a zbog toga što je, pod navodnim znacima, pogodovao za 130.000 kuna, što je za 60.000 kuna manje, završio je 40 dana u pritvoru. Koji je to aršin? Jedni smiju pogodovati i trošit proračunske novce, a drugi ne smiju i odmah ih se zatvori – kazao je Bilonjić.

Govorio je i o Metalingu i Gradskom radiju, gradskim tvrtkama koje kako kaže posluju s gubitkom.

-Tvrtka Metaling u prva tri mjeseca 2010. godine nije ostvarila ni jednu kunu prihoda, ali je direktor primao direktorsku plaću. Ako ste član SDP-a i vladajuće koalicije i želite afirmaciju, dat ćemo vam mjesto direktora pa ne morate ništa prihodovati.

Citiram dio izvješća direktora Gradskog radija Nova Gradiška, poduzeća koje je registrirao gradonačelnik svojom odlukom preko Industrijskog parka u kome piše da se od listopada do prosinca 2010. godine, a posebno tijekom 2011. godine informativna djelatnost Gradskog radija d.o.o. obavljala u kontekstu kršenja Zakona o medijima i Zakona o elektroničkim medijima. Svima je jasno o čemu se radi, kada sam direktor kaže da je bilo kršenja zakona. To poduzeće, koje je osnovano bez odluke Gradskog vijeća dekretom gradonačelnika imalo je za tri mjeseca 91.934 kune gubitka – kazao je Bilonjić.

Related Post

HDZ BPŽ POZIVA GRAĐANE

Autor - 27/11/2013 0
SLAVONSKI BROD, 27. studeni 2013. –  Hrvatska demokratska zajednica Brodsko – posavske županije poziva sve građanke i građane naše županije…

DOBROM KNJIGOM ZA DOBRO DJELO

Autor - 24/04/2015 0
Prikupljajući knjige diljem zemlje ukazali na važnost čitanja SLAVONSKI BROD 24. travanj 2015. – Jučer je diljem Republike Hrvatske Mladež…

HDZ ZAHVALJUJE BIRAČIMA

Autor - 12/01/2015 0
NOVA GRADIŠKA, 12. siječanj 2014. – Gradski odbor Hrvatska demokratska zajednica Nova Gradiška i njegov predsjednik Dražen Oršulić, dr.med. zahvaljuje…