HPD „Graničar“

1477 0

NOVA GRADIŠKA, 31. siječanj 2016. – Hrvatsko pjevačko društvo „Graničar“ održalo je 30. siječnja redovnu godišnju skupštinu i, kao i uvijek, članovi su se s poštovanjem prisjetili onih koji više nisu među njima

te im odali počast minutom šutnje.

 

Uslijedio je izbor radnih tijela, a potom je predsjednik Društva Ivan Koren podnio izvješće o radu u protekloj godini iz kojega izdvajamo tradicionalne nastupe, manifestacije i gostovanja. Svake godine 15. siječnja pjevaju u gradu za obljetnicu priznanja RH, u svibnju su domaćini Županijske smotre pjevačkih zborova, gostovali su kod HPD „Urbata“ u Davoru, pjevali na „Terezijanumu“u povodu 250. obljetnice župe Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije i 250. obljetnice izgradnje crkve sv. Terezije, gostovali su u SB na 26. Brodskom glazbenom ljetu, nastupili na Večeri pjevačkih skupina u sklopu novogradiškog kulturnog ljeta, na 24. obljetnici 121. brigade na svečanosti upriličenoj u Staroj Gradiški,gostovali u Cerniku na 110. obljetnici HPD „Tomislav“. Također su Graničari sudjelovali i na svečanosti u povodu 250. obljetnice crkve sv. Terezije, gostovali u Lipiku, potom u Županji na Smotri pjevačkih zborova „Žrtva Vukovara“, podarili uz Dan grada i župe 8. prosinca tradicionalni koncert „Gradu i župi za rođendan“ te gostovali u Pitomači sudjelujući na Božićnom koncertu. HPD „Graničar“ nastupima u svome gradu obogaćuje mnoge svečanosti pa je tako bilo i protekle godine.

Financijsko izvješće za prošlu te financijski plan za ovu godinu prezentirala je tajnica Adela Prpić, a Društvo je, racionalnim poslovanjem, godinu završilo u plusu. Valja napomenuti kako je i dirigentica Julijana Žirovčić u prošloj godini „Graničar“ vodila volonterski. Uz sredstva iz gradskog proračuna aktivnosti su financirane i iz donacija te vlastitim sredstvima. Što se tiče plana u ovoj godini, uz već spomenute, predviđeno je gostovanje u Vukovaru na Božićnom koncertu, kao i uzvraćanje gostoprimstva. U ovoj godini planirana je i međunarodna suradnja i nastup u Petrovaradinu na poziv tamošnjeg Društva. Ove godine HPD „Graničar“ nastupima će obilježiti i 130 godišnjicu od osnutka.

Izvješće Nadzornog odbora podnijela je predsjednica Vesna Valenta, a sva su izvješća jednoglasno prihvaćena.

Tradicionalno su na godišnjoj skupštini uručena  Priznanja za rad u Društvu. Za pet godina primila ga je Gabrijela Borojević, za 10 godina Sanja Knežević, za 20 godina Kristina Wirth, Zlata Petrović i Elvira Domazetović, kojoj će Priznanje biti naknadno uručeno.

Redovnoj godišnjoj skupštini HPD „Graničar“ bili su nazočni i gosti, koji su zahvalili na dosadašnjoj odličnoj suradnji te poželjeli uspješan rad i u narednom vremenu. U ime Povjerenika Vlade RH za grad Novu Gradišku pozdravne je riječi uputila Mihaela Đeraj, voditeljica Odsjeka društvenih djelatnosti i među ostalim, upoznala s novim načinom financiranja rada udruga te istaknula veliki doprinos „Graničara“ kulturnom životu grada, ali i zahvalila na dostojanstvenom predstavljanju Grada na svim gostovanjima. Prof. Josip Ostić, predsjednik novogradiškog ogranka Matice Hrvatske, koji je sudjelovao u obnavljanju rada Društva, pozvao je „Graničar“ na zajedničko obilježavanje i 25. godišnjice obnovljenoga rada matičinog ogranka u Novoj Gradiški.  Đuro Vuk i Vitomir Žakić iz HPD „Tomislav“ Cernik naglasili su vrlo uspješnu suradnju ova dva pjevačka društva, koja će, prema njihovim riječima, biti nastavljena i dalje. U ime Češke besede za grad Novu Gradišku i okolicu obratio se Goran Bašić, ujedno i podupirajući član „Graničara“ te, među ostalim, istaknuo kako se nada još većoj suradnji Češke besede  i „Graničara“. I podupirajuća članica Društva prof. Nada Peleh Serenčeš obećala je daljnju suradnju i pomoć u okviru svojih mogućnosti, a članovi su joj se zahvalili i na ustupljenom prostoru u novogradiškoj Gimnaziji prilikom obnovljenoga rada ovog pjevačkog društva.

Poslije radnog dijela Skupštine Graničari i njihovi gosti nastavili su druženje uz pjesmu u prostorijama Društva.

 

Related Post

ŠPORTSKA UDRUGA GLUHIH

Autor - 06/09/2013 0
NOVA GRADIŠKA, 6. rujna 2013. – Športska udruga gluhih Nova Gradiška započela je početkom lipnja s provođenjem projekta ”Učinimo bolje”…