MATICA HRVATSKA NOVA GRADIŠKA

570 0

Godišnjak su predstavili likovni urednik Miroslav Prpić i prof. Josip Ostić, urednik, ujedno predsjednik Ogranka Matice Hrvatske Nova Gradiška

NOVA GRADIŠKA, 29. lipanj 2015. – U organizaciji novogradiškog Ogranka Matice hrvatske 26. je lipnja upriličeno predstavljanje 15. broja Godišnjaka,

časopisa- zbornika koji donosi kulturna i ostala društvena zbivanja u Novoj Gradiški, okolici i domovini Hrvatskoj u protekloj godini. U devet ustaljenih rubrika zastupljeno je više od 30 autora priloga, od kojih deset novih, većinom mladih. Nastavljena je dobra suradnja s braniteljskim udrugama i udrugama u kulturi. Godišnjak su predstavili likovni urednik Miroslav Prpić i prof. Josip Ostić, urednik, ujedno predsjednik Ogranka Matice Hrvatske Nova Gradiška.

 

Najveći dio rubrike „Kultura“ posvećen je Mariji Barbarić Fanuko, rodom iz našeg grada, autorici „halja pletenih od naravne vune“, kako je napisao Vladimir Maleković. Pohvale njezinim lijepim i vrijednim ostvarenjima napisali su i Vesna Kusin, Josip Sever, Nevenka Nekić i Veselko Tanžera. Zanimljivio razmatranje o prostoru u kulturi nekada i danas pripremio je Miroslav Prpić, dipl. ing. arhitekture, a o igračkama naših prabaka piše prof. Vesna Kolić Klikić, muzejska savjetnica, uz pomoć nove suradnice Jasminke Klikić.

 

Zastupljeno je pet obljetnica – 20. godina djelovanja HKUU „Trenk“ NG, 95. godina rada novogradiške Gimnazije. Vrijedni gimnazijalci pod vodstvom profesorica Vjekoslave Bagarić i Tihane Bilešić, uz ugledne goste, obilježili su 100 godina od rođenja A.G. Matoša te 200 godina od rođenja hrvatskog bana, pjesnika i predsjednika Matice ilirske Ivana Mažuranića. Godišnjak donosi i intervju sa župnikom vlč. Pericom Matanovićem u povodu 250. obljetnice župe Bezgrješnog začeća BDM i crkve sv. Terezije Avilske.

U rubrici „Zdravstveno prosvjećivanje“ najstariji suradnik dr. Dragoljub Kocić pripremio je zanimljiv prilog o utjecaju poezije na naše zdravstveno stanje, a svestrana dr. Vesna Oršulić prilog o spolnosti.

 

„Radovi mladih suradnika“ obogaćeni su prilozima novih, do sada najmlađih autora. Tibor Kovačević napisao je vrijedan putopis „Biciklima od Budimpešte do Beča“, Vlatka Klarić o obilježavanju Matoševih obljetnica u Tovarniku, a Andrijana Kovačević impresivno obraćanje Hrvatici zamislivši kako bi to učinio veliki A.G. Matoš. Odlično je „Matoša“ interpretirao gimnazijalac Emanuel Brađašević.

 

U rubrici „Iz prošlosti našega kraja“ predstavljena su dva nova autora suradnika. Silvije Petranović donosi zanimljiv prilog o Prvči i njenim tajnama, Goran Đurđević piše o počecima kršćanstva u susjednoj Požeškoj kotlini. Mislav Kolić donosi nove podatke o Stjepanu Radiću u Novoj Gradiški. Prikaz spomenice o desetogodišnjem radu novogradiške hrvatske omladine prirpemio je urednik prof. Ostić u suradnji sa Stjepanom Sučićem, potpredsjednikom MH i Marijom Rogićem uz razmišljanje o objavi pretiska.

 

-Kao urednika najviše me je dirnulo pismo Krešimira Viduke iz Australije o mučenim i ubijenim sudionicima križnog puta s našeg područja. Zbog toga, u skladu s pravilima MH i u ovom broju upućujem poruku aktualnoj izvršnoj vlasti da konačno počne poštivati EU rezolucije- istaknuo je prof. Josip Ostić.

 

Nova rubrika „Humanost na djelu“ donosi dva priloga. Stalni suradnici Vesna i Dražen Oršulić pišu o vrlo pohvalnoj pomoći Udruge volontera stanovnicima poplavljene Gunje. Drugi dio je pismo zahvale pacijentice Ivane iz bolnice „Sveti Rafael“ na Strmcu gimnazijalcima i njihovoj profesorici Vjekoslavi Bagarić.

 

U „Književnoj radionici“ objavljeno je 10 pjesama Željka Kneževića, pjesnika iz našega kraja, 23. godine tajnika Društva hrvatskih književnika.

 

„Književno-likovni izlog“ u dva dijela donosi poeziju i prozu, a uz stalne suradnike iz udruga u kulturi ovaj broj donosi umjetnost riječi i dva nova autora – Stjepana Mijovića Kočana i darovite mlade učiteljice Marijane Bogdanović iz Kosovca.

 

Uz odabrane fotografije, likovni urednik je pripremio i četiri male galerije: Igračke naših prabaka, „Halje“ Marije Barbarić Fanuko, fotografije Željka Idžotića i slike Štefice Sigurnjak. Na kraju je rubrika „Kulturna događanja u NG 2014.“ koju je pripremila Zrinka Ferenčina.

Related Post