99. BRIGADA HV-e ZAGREB – BRANILI NOVU GRADIŠKU, SADA OD ZABORAVA ČUVAJU STEČEVINE DOMOVINSKOG RATA

4063 0

STARA GRADIŠKA, 26. rujna 2010. – 99. zagrebačka brigada, jedna je od postrojba HV-e koja je branila Novu Gradišku. Zagrepčani s Peščenice i drugih dijelova Zagreba dali su velik doprinos obrani na crti bojišnice dugoj pedesetak kilometara od Psunja na sjeveru do Save na jugu. Na novogradiškoj bojišnici poginuo je 51 Zagrepčanin, od kojih 17

pripadnika 99. brigade. Novogradiščani su im se, kao i svim poginulim braniteljima odužili izgradnjom spomenika na kojemu su uklesana njihova imena. Devetnaest godina nakon početka oružane agresije na nvogradiški kraj pripadnici 99. brigade redovito dolaze u Novu Gradišku, obilaze bivšu bojišnicu, evociraju ratna sjećanja i kod spomenika polože vijenac i zapale svijeće za poginule ratne prijatelje. Bilo je tako i prilikom obilježavanja obljetnice ustroja 121. Brigade HV-e Nova Gradiška. U Staroj Gradiški sreli smo Ivicu Babića, zapovjednika 99. brigade i Juru Pavelića predsjednika Udruge UHBDR-a 99. Brigade. Navratili su i do spomenika poginulim braniteljima, položili vijenac i zapalili svijeće u ime Grada Zagreba. Susret smo iskoristili za kratak razgovor i evociranje sjećanja na novogradišku bojišnicu.

Polaganje vijenca u povodu “Bljeska”

 

–  Bio sam dosatnik 1. satnije u vrijeme boravka 99. zagrebačke brigade sa Pešćenice na novogradiškom ratištu od 10. studenog 1991. godine do konca svibnja 1992. godine. Bili smo na bojišnici od Psunja do naselja uz Savu. Na novogradiškoj bojišnici smo bili smo kada je bilo najpotrebnije. Bilo nas je između 1000 i 1300 ljudi. Brigada je imala 150 ranjenih i 21 poginulog od kojih je 17 poginulo na novogradiškom ratištu. Njihova se imane nalaze na spomeniku u Novoj Gradiški. Spomenik je to svih nas – kazao je Jure Pavelić, sada predsjednik Udruge 99. Brigade i dodao da Udruga nastoji obnuilježiti sve obljetnice i značajne datume iz Domovinskog rata, kako je zacrtano programom.

 

– Na nogradiškom ratištu sam bio do kraja veljače 1992. godine kada sam ranjen i otišao na liječenje. Naša 1. bojna je u Savskom Boku imala blizak susret sa Četnicima koji su prešli Savu, a branitelji s novogradiškog područja koji su tu bili otišli su na na nekakav kirvaj. Bili smo na Medarskim vinogradima, sudjelovali u oslobađanju Mašićke Šagovine i Širinaca, a zapovjednik naše bojne poginuo je u Šnjegaviću. Sudjelovali smo i u akcijama čišćenja terana oko Šnjegavića i Golobrdca. Naglasio bi da naša brigada nije bila samo na novogradiškom ratištu. Svoj ratni put započela je na Pokupskom ratištu gdje smo imali prvu žrtvu. Nakon Nove Gradiške otišli smo na Slunjsko ratište, sudjelovali u Oluji sa 1. gardijskom briogadom na oslobađanju Plaškog i Slunja. Svoj ratni put smo završili u Dvoru na Uni. I sudjelovali smo u osiguranju vlaka slobode. Brigada je ugašena 2006. godine.

U Staroj Gradiški na obljetnici 121. brigade HV-e

 

Da sve to ne bi nestalo u zaboravu osnovali smo Udrugu 99. brigade i zajedno sa tada Časničkim zborom Peščenica, u kome je 90 posto časnika i dočasnika iz 99. Brigade, svake godine idemo na neko od ratišta gdje je bila brigada. Prošle godine smo bili u Novoj Gradiški i obišli bivše ratište. Postavili smo i izložbu fotografija u OŠ „Ljudevita Gaja“.

 

Dobili smo odobrenje od Grada Zagreba i danas položili vijenac i zapalili svijeće u ime svih poginulih iz Zagreba. Ovijek kada dobijemo obavijest iz Nove Gradiške da se obilježava nekakav značajan datun iz Domovinskog rata mi ćemo doći. Želimo se uključiti u sve aktivnosti na ovom području koje su vezane za Domovinski rat, da evociramo sjećanja i da se kao branitelji ne raslojavamo . Apeliram na veću i bolju suradnju – kazao je pukovnik Ivica Babić.

Gradonačelnik Josip Vuković primio je u posjetu pukovnika Ivicu Babića

  

Related Post