PREDŠKOLA: SVE JE SPREMNO ZA POPULARNU MALU ŠKOLU

1098 0

NOVA GRADIŠKA, 28. rujna 2010. – Sve je spremno za predškolu, popularnu zvanu „malu školu“, koja će se i ove godine održati u organizaciji Centra za predškolski odgoj „Grigor Vitez“. Kao i predhodnih godina mališani će predškolu polaziti u vrtićima, a u mjestima gdje vrtića nema u osnovnim i područnim školama. Predškola će u Novoj Gradiški početi

11. listopada, a u ostalim mjestima 1. listopada. Dočekati će ih dovoljan broj stručno osposobljenih odgajatelja.

– Održali smo roditeljske sastanke. Djeca u gradu Nova Gradiška su podijeljena u četiri skupine, po dvije u vrtiću Maslačak i Radost. Ove godine predškola će krenuti nešto kasnije iz razloga što želimo da završi u lipnju, do kada treba odraditi 250 sati, koliko je planiramo. Predškola će završiti 17. lipnja. Razlog je i to što su djeca iz predškole uključena u redovne aktivnosti Centra za predškolski odgoj i našu poznatu završna svečanost „Što se u vrtiću radi“. Zato smo prolongirali polazak da bi ostali do lipnja iduće godine – kaže Zdenka Zečević, ravnateljica Centra.

U Novoj Gradiški je upisano 95, a u Ljupini 10 predškolaca. Nije to konačan broj jer, kako kaže ravnateljica, obično ima roditelja koji ne obave sve pripremama na vrijeme pa se u predškoli očekuje još desetak djece. Ove će godine biti manje djece u predškoli, a zanemariv je broj djece koja ne idu u predškolu, možda iz nekoliko obitelji.

– Predškola se financira iz tri izbora. To su Grad i Općine kao osnivači Centra koji plaćaju djelatnike koji vode programe predškole. Roditelji snose materijalni dio troškov za didaktiku i pribor. Ministarstvo odgoja i obrazovanja daje mjesečno 20 kuna po djetetu. To su sredstva koja ne dolaze na vrijeme ali se na njih računa, a mogu se utrošiti samo za didaktiku, odnosno odgojno obrazovni proces, igračke i stručno osposobljavanje voditelja – kaže gospođa Zečević.

Centra za predškolski odgoj organizira predšklu za čitavo područje bivše općine Nova Gradiška. Program je dobro ustrojen i po svim mjestima program predškole će krenuti 1. listopada, a završiti 31 svibnja. Tamo gdje nema vrtića program se organizira u osnovnim školama s kojima Centar za predškolski odgoj ima jako dobru suradnju.   

 

Related Post