HRVATSKA KATOLIČKA UDRUGA MEDICINSKIH SESTARA I TEHNIČARA

1487 0

NOVA GRADIŠKA – Uzvišenje svetog križa kršćanski je blagdan kojega katolici obilježavaju 14. rujna. Svečano je proslavljen u organizaciji Hrvatske katoličke udruge medicinskih sestara i tehničara Požeške biskupije,

ogranka Nova Gradiška i župe Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije. Svetu misu u kapelici novogradiške bolnice, koja je posvećena Uzvišenju svetog Križa, predslavio je župnik vlč. Perica Matanović. Tom je prigodom na početku istaknuo:” U životu svatko od nas ima svoj križ. I ja sam križ drugima. Tako ste i vi nekada bili križ nekome, ali imate i pokraj sebe križ koji valja nositi. Netko traži sreću izvan obitelji, ma nema sreće izvan obitelji. Netko traži sreću izvan radnog kolektiva, nema sreće izvan radnog kolektiva!

 

Osvrni se oko sebe! U onima oko sebe možeš naći sreću, ako s njima gradiš zajedništvo! Tako je i Isus okupio dvanaestoricu apostola da bi ih izgradio u jednu jaku zajednicu, koja će biti uzor zajedništva i svjedočiti to zajedništvo diljem svijeta. Tako je nastala crkva. Velika zajednica, duhovna zajednica vjernika u kojoj smo svi mi braća i sestre. A svi smo kršteni i nad svakim je učinjen znak križa. Tako da od početka, kada smo postali djeca Božja, po krštenju, mi smo obilježeni Križem. I na kraju života opet nas križ obilježava. Počinjemo sa križem i završavamo svoj život s križem i jednoga dana radujemo se susretu u nebu s našim Gospodinom Isusom Kristom, koji nam je omogućio vječnost upravo po Križu. Križ je sramota za Židove, pogane, ali Isus je baš izabrao sramotnu smrt da bi postigao nama Spasenje”.

U propovjedi je, među ostalim, vlč. Matanović naglasio : “Cijela naša hrvatska povijest stoji u znaku Križa. On nam je sveti znak, najveća svetinja. Stavljamo ga na svoje crkve, na svoje oltare, u svoje kuće, postavljamo ga na raskrižjima putova, nosimo ga kao ukras i podsjetnik na lančiću oko vrata. Isusov je križ, nama kršćanima, najsvetiji znak najveće ljubavi koja je hodala ovom zemljom u liku jednog čovjeka- Bogočovjeka, Isusa Krista.

 

Podsjetimo!

Današnji blagdan Uzvišenja svetog Križa nastao je iz pobožnosti vjernika nakon što je u 4. stoljeću carica Jelena pronašla sveti Križ, na kojemu je, prema predaji, Isus otkupio svijet. Bilo je to 14. rujna 320. godine. Slavio se najprije u Jeruzalemu i u Carigradu, a nakon što je istočnorimski car Heraklije oslobodio relikvije svetoga Križa iz ruku Perzijanaca, blagdan je uveden za cijelu Crkvu.

Related Post

UDRUGA „DUBOVAC“ BILI BRIG

Autor - 08/10/2014 0
BILI BRIG, 8. listopad 2014. – Prije nekoliko mjeseci, u Bilom Brigu, mjestu novokapelačke općine, osnovana je Udruga „Dubovac“. Ciljevi…