Hrvatski branitelji predlažu da novogradiška i brodska bolnica dobiju status veteranskih bolnica

1770 0

Autor Franjo Samardžić
NOVA GRADIŠKA, 30. listopada 2019. – Na inicijativu 18 udruga proisteklih iz Domovinskog rata Upravna vijeća Općih bolnica u Slavonskom Brodu i Novoj Gradiški pokrenule su kod Brodsko-posavske županije postupak za dobivanje statusa veteranske bolnice. O inicijativi će razmatrati Županijska skupština na sjednici u utorak 4. studenog. Očekuje se da će inicijativu podržati.
Opća bolnica „Dr. Josip Benčević“ Slavonski Brod bila je najveća ratna bolnica u Republici Hrvatskoj koja je u Domovinskom ratu zbrinula 20,09 % svih ranjenika. Bolnica je tijekom Domovinskog rata vršila funkciju prema službenoj NATO klasifikaciji ROLE I, ROLE II, ROLE III i ROLE IV bolnice.
Opća bolnica Nova Gradiška tijekom Domovinskog rata je bila na crti bojišnice. Tijekom rata, danju i noću, pod granatama i u zatišju borbi, bila je sa svojim djelatnicima i opremom na raspolaganju postrojbama HV-e i stanovništvu novogradiškog kraja. Stalno je bila na meti neprijateljskog dalekometnog topništva. Skrbi za sedam tisuća vojnika i policajaca koji su prošli kroz novogradiške postrojbe. Do sada je već umro 256 hrvatskih branitelja iza kojih su ostali roditelji, 146 udovica i 323 djece.
-Novogradiška i brodska bolnica su iskazale interes da budu proglašene Veteranskim bolnicama. Imaju podlogu, Novogradiška bolnica, svi znamo, da je bila na crti bojišnice i da je odigrala veliku ulogu u Domovinskom ratu. Brodska bolnica kao najveća Opća bolnica u RH odigrala veliku ulogu kao regionalna bolnica. Obadvije bolnice imaju itekakvu podlogu da postanu veteranske bolnice. O tome će se odlučiti na razinama ministarstava i vjerujem u pozitivan ishod – kaže župan Danijel Marušić.

Related Post

PUMA PROGRAM

Autor - 13/03/2012 0
SLAVONSKI BROD, 13. ožujak 2012. – Župan brodsko-posavski Danijel Marušić i zamjenik glavnog direktora HUP-a Bernard Jakelić potpisali su danas…