Hrvatski duhani najavili nastavak trenda povećanja otkupne cijene

1040 0

Virovitica/Kutjevo, 15. srpnja 2019. – Hrvatski duhani organizirali su radne sastanke sa svojim proizvođačima u Virovitici i Kutjevu na kojima su najavili nastavak trenda povećanja otkupne cijene duhana, ali i predstavili mogućnosti razvoja i nove zakonske propise donesene ove godine koji reguliraju proizvodnju i promet duhanom.
“Prosječna otkupna cijena po kilogramu duhana tipa svijetla viržinija prošle godine dosegla je najvišu razinu ikad u Hrvatskoj – u odnosu na berbu 2017. bila je viša za 4 posto, više i od konkurencije.Kako bismo osigurali održivost proizvodnje duhana u Hrvatskoj i omogućili rast volumena, kontinuirano povećavamo otkupnu cijenu – u prvoj i drugoj klasi kako bismo potaknuli kvalitetu, a s obzirom kako je više od polovice volumena u trećoj klasi, u njoj je i najznačajnije povećanje cijene jer volumen znači održivost. Povećavanjem otkupne cijene u četvrtoj klasi pokazujemo brigu o profitabilnosti proizvođača”, kazao je Flavio Oliviera, direktor Hrvatskih duhana.
Uz više otkupne cijene, Hrvatski duhani osigurali su svojim proizvođačima još jednom povoljne uvjete osiguranja, a nabavkom 29 mehaničkih berača pomogli i rješavanju problema radne snage. Nastavlja se voditi računa o profitabilnosti proizvođačai pratiti porast cijene svih ulaganja u proizvodnju–za 2019. predviđena inflacija je1,5 posto, a povećala se i cijena energenata. Ukupna premija osiguranja ove godine niža je za 1,6 milijuna kuna,odnosno 11 posto u odnosu na 2018., što je rezultat ponajviše direktnog financiranja osiguravatelja od strane Hrvatskih duhana, dok je premijska stopa niža za 2,6 posto u odnosu na 2018., istaknuto je na sastanku.
Nakon uspješno završenog pilot projekta uvođenja mehaničke berbe i nabavke prvog berača, u zadnje dvije godine potpisali Hrvatski duhani sklopili su ugovor s ukupno 37 proizvođača za kupnju 29 berača, za koje je osigurano više od 8 milijuna kuna i tehnička pomoć. Spomenutih 29 berača zamjenjuje otprilike 450 radnika i smanjuje problem nedostataka radne snage za oko 70 posto po proizvođaču, odnosno oko 16.000 dnevnica. Očekuje se kako će ove godine gotovo 700 hektara, odnosno 26 posto ukupno ugovorene površine, biti obrano mehanički. Za novi model berbe odlučilo se gotovo 60 proizvođača koji su povećali proizvodne površine duhana za 30 posto upravo zahvaljujući mehaničkim beračima.
Hrvatski duhani na kraju su zahvalili svima koji su sudjelovali u anketi o otkupnim klasama, koja je pokazala kako proizvođači podržavaju postojeći sustav s manjim izmjenama koje će se uvesti sljedeće godine. Sustav otkupljivanja ove godine ostaje isti kao do sada, a pravovremeno se kreće s pripremama izmjena u idućoj sezoni otkupa kako bi nova mjerila unaprijedila sustav ocjenjivanja.
“S obzirom na nedostatke koje smo uočili u komunikaciji između udruge Krupan list i naših proizvođača, ove godine odlučili smo s proizvođačima komunicirati direktno i po svemu sudeći to je bila važna i dobra odluka, pokazalo se i kroz anketu, kao i na ovim sastancima. Mi smo partneri u procesu proizvodnje i želimo da takav bude i naš odnos – otvoren, transparentan i povoljan za obje strane. Zato smo se sastali prije početka još jedne sezone za koju smo sigurni da će biti itekako uspješna”, zaključio je Oliviera.

Related Post

BLAGDAN SVIH SVETIH

Autor - 01/11/2017 0
Blagdan podsjeća i na sve one koji nisu stavljeni na oltar ili u kalendar, a ostvarili su velika djela ljubavi…