HRVATSKI JEZIK

995 0

NOVA GRADIŠKA, 8 ožujak 2013. – Novogradiški ogranak Matice Hrvatske sinoć je organizirao predstavljanje knjige Hrvatski jezik i pravopis od ujedinjenja do kraja Banovine Hrvatske (1918. -1941. ).

Knjigu su predstavili autor dr. Marko Samardžija i recenzent, akademik Stjepan Damjanović. Okupljene u Gimnaziji pozdravili su ravnateljica prof. Nada Peleh-Serenčeš i prof. Josip Ostić, predsjednik ogranka Matice Hrvatske.

 

-Ova knjiga govori o vremenu izlaska iz Austro-ugarske i prva dva desetljeća zajedničke jugoslavenske države. U njoj se ta svijest o vlastitoj nemoći još jasnije vidi, naravno, ne samo kada je riječ o jezičnim pitanjima. Toj svijesti gotovo da je pogodovalo da se zna što manje podataka jer se onda mogla izgrađivati fama kakvu su priželjkivali oni na vlasti i oni koji su za vlašću čeznuli, ali kojoj su se nerijetko priklanjali i oni naivni i dobronamjerni jer u moru raznolikih i često suprotstavljenih stavova nisu mogli razaznati istinu. I danas je jako puno onih koji sve neuspjehe koje doživljavamo na mnogim područjima, posebice na moralnom i gospodarskom, dovode u vezu s tim što smo mali, nemoćni, što navodno ne znamo upravljati. Oni najhrabriji kritičari posve jasno podmeću da su razlozi u činjenici što državu ima netko tko nije spreman imati državu. Takva se razmišljanja javljaju kadšto i u vezi s jezikoslovnim temama, s onima npr. koja su povezana s pravopisom ili ona koja su vezana s pitanjem je li ili nije potreban zakon o javnoj uporabi hrvatskog jezika ili je li potrebno neko državno tijelo koje će presuđivati u spornim pitanjima. Na 650 stranica, kroz 13 poglavlja knjiga je slojevita i pisana s očitom namjerom da vlastitim promišljanjima i promišljanjima drugih, velikim brojem važnih podataka o knjigama, studijama, događajima čitatelju omogući što potpuniji uvid u naznačeno razdoblje, da mu omogući da se obavijesti kako se o hrvatskom jeziku pisalo i razmišljalo – kazao je o knjizi i njezinom značenju akademik Stjepan Damjanović.

 

Razgovaralo se i o budućnosti hrvatskog jezika ulaskom RH u EU i zaključeno da o nama samima ovisi hoćemo li dozvoliti njegovo obezvrjeđivanje.

Related Post

POLICAJAC ROMANOPISAC

Autor - 16/04/2015 0
SLAVONSKI BROD, 16. travanj 2015. – Policijski službenik Policijske uprave brodsko-posavske Franjo Galić, napisao je svoj novi roman pod nazivom…