ZAVRŠEN MEĐUNARODNI STRUČNI SKUP”MIRO GAVRAN – PROZNI I KAZALIŠNI PISAC 2015”.

980 0

NOVA GRADIŠKA, 24. listopad 2015. – Razgledanjem franjevačkog samostana u Cerniku, njegove Biblijsko-arheološke izložbe i samostanske knjižnice, te crkve sv. Petra apostola danas je završen dvodnevni Međunarodni stručni skup

“MIRO GAVRAN – PROZNI I KAZALIŠNI PISAC 2015”.

 

U maloj  dvorani  Učilišta Relković  danas su nastavljena radna izlaganja sudionika. Dr. sc. Julijana Matanović, dr. sc. Alen Biskupović, dr. sc. Ana Lederer, prof. Igor Žic,  doc. ar.  Jasmina Pacek, dr.  Galina Georgijevna Tiapko (Moskva), dr. sc. Zdenka  Đerđ i  dr.Željka Lovrenčić  govorili su  o Gavranu i njegovom  književnom i kazališnom opusu na primjeru njegovih djela, te o njegovom   utjecaju  koje kao dramatičar, romanopisac i pripovjedač ima na druge umjetnosti.

 

U velikoj dvorani  upriličena je  promocija najnovije  knjige kazališnih tekstova Mire Gavrana “Suze i smijeh: trpke melodrame”,  te 8.izdanje romana “Zaboravljeni sin” i 6.izdanje romana “Kako smo lomili noge”. Na promociji su  govorili Zoran Maljković, u ime zagrebačkog nakladnika Mozaik knjige,  Julijana Matanović, Mira Muhoberac i autor Miro Gavran, a  ulomke iz knjige čitala je  Mladena Gavran.

Posebno dojmljiv bio je posjet Mire Gavrana novogradiškoj Gimnaziji  gdje  ga  je dočekala i pozdravila ravnateljica prof, Ljiljana Ptačnik. Bila je to prigoda da se  kao bivši novogradiški gimnazijalac, a danas svjetski poznat i priznat književnik, sretne sa svojim bivšim  profesoricama i  kolegicama iz razreda. Profesorice Dragica Vidmar, Vjekoslava Bagarić i Nada Peleh-Serenčeš  evocirale su sjećanja  na gimnazijske dane  Mire Gavrana koji je i sam evocirao sjećanja  ispred učionice u koja po njemu nosi ime i stoji natpis: „Iz  ove je učionice u svijet književnosti zakoračio Miro Gavran“.

 

Na kraju ovog hvalevrijednog   međunarodnog stručnog skupa treba odati priznanje organizatoru Gradskoj knjižnici Nova Gradiška i svima koji su dali potporu  da se on održi u Novoj Gradiški.  Uz  Ministarstvo kulture RH, Grad Novu Gradišku i Brodsko-posavsku županiju koji su bili pokrovitelji, priznanje treba odati POU M.A. Relković Nova Gradiška, Matici Hrvatske – ogranak Nova Gradiška, Gimnaziji Nova Gradiška i  Turističkoj zajednici grada Nova Gradiška koji su bili suorganizatori.

 

Izlaganja uglednih  teatrologa i književnih teoretičara koji su  na ovom skupu  obraditi književni i kazališni opus Mire Gavrana  iduće godine će  biti publicirana u zborniku koji će urediti dr.sc. Julijana Matanović i dr.sc. Ana Lederer, stručne koordinatorice ovog simpozija i  prof. Biljana Dakić, koordinatorica projekta.

 

Ovaj međunarodni skupo posvećen  Miri Gavranu  bio je  prvorazredan kulturni događaj za Novu Gradišku  pa svi  oni koji  nisu  u protekla dva dana navratili do Doma kulture mogu  požaliti jer su propustili priliku sresti se, kako je to jučer na otvaranju kazala Ana Lederer,   s autentičnim piscem i kazališnim čovjekom koji ima respektabilan uspjeh i danas je  najeminentnije  hrvatsko književno ime   u svijetu. Propustili su dva dana „Letjeti s gavranom“

 

Miro Gavran još je jednom osvjetlao obraz Novoj Gradiški,  koju ne zaboravlja, a koja, kako je kazao  gradonačelnik Željko Bigović, otvarajući jučer Međunarodni stručni skup “MIRO GAVRAN – PROZNI I KAZALIŠNI PISAC 2015”, mora biti zahvalna što ga ima.

Related Post

„SJEĆANJA“

Autor - 05/11/2015 0
GUNJAVCI, 5. studeni 2015. – Imati 85 godina i izdati svoju prvu knjigu nije mala stvar, pogotovo u životu Alojza…