OGRANAK MATICE HRVATSKE NOVA GRADIŠKA

1884 0

NOVA GRADIŠKA, 28. siječanj 2016. – Tema Zrinskih i Frankopana u izdanjima Matice Hrvatske nezaobilazna je posljednjih desetak godina, jer je sudbina tih obitelji neraskidivo vezana uz patnje i stradanja hrvatskog naroda.

U povodu 340. obljetnice smrti Ane Katarine Zrinski rukopis njezine pjesmarice za tisak je priredio akademik Josip Bratulić, a predstavljena je 27. siječnja u Novoj Gradiški u organizaciji matičina ogranka.

 

Na predstavljanju ovog izuzetno vrijednog literarnog, ali i povijesnog djela akademik Josip Bratulić naglasio je kako Pjesmarica Ane Katarine Zrinski govori o jednom burnom povijesnom vremenu, mučeništvu i stradanju obitelji Zrinskih i Frankopana, ali i o unutarnjem doživljaju i intimi pjesnikinje.

„To su njezine pjesme koje je pisar pisao, njezine usrdne molitve Bogu, razgovor s Bogom. Ona govori o prirodi, pticama, šumama, rijeci i moli ih da je progutaju, jer ne može iskazati svoju tugu zbog stradanja svojih najmilijih i brigu za svoju djecu. I ona je tužena za veleizdaju i tada je izgubila sve. Kako ljudi imaju svoje sudbine, tako je i s rukopisima. I ovaj je davno bio predviđen za objavu, no ugledao je svjetlo dana sada uz jako valjan razlog, a to je visoka obljetnica bitke kod Sigeta“, rekao je, među ostalim akademik Bratulić predstavljajući Pjesmaricu. Dodao je i slijedeće: „Unatoč svim nepravdama, ostao je njihov glas i Petra i Nikole i Katarine Zrinski, kao i Frana Krste Frankopana i učinio da sve ono što su oni proživljavali bude i zapisano. Zato su te knjige važne. Onaj jezik kojim su pisali, onaj je isti jezik kojim mi danas govorimo, pišemo. Jezik je najsnažnije duhovno dobro koje nam je ostalo onako kako je tada zapisano. Stotine godina su prošle, ali to je onaj isti jezik koji mi baštinimo i zato je on dragocjen. I svaka od ovih knjiga za nas je dragocjeni dragi kamen u onoj cijeloj zgradi naše jezične, duhovne baštine“.

O Pjesmarici Ane Katarine Zrinski ukratko je govorila i urednica Romana Horvat te, među ostalim, podsjetila kako je u biblioteci Stoljeća hrvatske književnosti 1995. godine akademik Josip Vončina pripremio djela Frana Krste Frankopana, a djelo je doživjelo i drugo obnovljeno izdanje 1999. godine . Također je priredio malu knjižicu  Izabranih pjesama  za matičinu biblioteku  Parnas  1996.  pod naslovom Fran Krsto Frankpan-izabrane pjesme. Podsjetila je na dva međunarodna znanstvena skupa na temu Zrinskih i Frankopana  koji su se održali u MH,  prvi u studenome 2004.  pod naslovom Povijest obitelji Zrinski , te drugi 2009. Međunarodni znanstveni  mađarsko- hrvatski skup , a poduprla ga je i mađarska Akademija znanosti i umjetnosti . Najavila je do ljeta ove godine tisak spjeva „Adrianskoga mora sirena“ Petra Zrinskoga, kojega kao kritičko izdanje priprema akademik Josip Bratulić, a u povodu  obilježavanja 450. godišnjice bitke kod Sigeta.

Okupljenima se u Gradskoj vijećnici obratio i prof. Josip Ostić, predsjednik novogradiškog ogranka te upoznao s  aktivnostima Matice  vezanima za Zrinske i Frankopane.  Interpretiranjem nekoliko tekstova Petra i Ane Katarine Zrinski u predstavljanju  njezine Pjesmarice sudjelovali su i novogradiški Gimnazijalci  Dorotea Bigović,  Matej Španić, Vlatka Klarić, Mila Podgornjak, a pripremala ih je prof. Vjekoslava Bagarić.

Valja napomenuti kako je na predstavljanju ove vrijedne knjige bila izložena i preslika uvezanih orginalnih rukopisa Ane Katarine Zrinski.

Related Post

„BESKRAJNA LJUBAV“

Autor - 30/11/2012 0
NOVA GRADIŠKA, 29. studeni 2012. – U organizaciji Gradske knjižnice Nova Gradiška, ogranka Matice Hrvatske i Gradskih novina, u srijedu,…