„LET S GAVRANOM“

1242 0

NOVA GRADIŠKA, 26. listopad 2015. – Međunarodni stručni skup “MIRO GAVRAN – PROZNI I KAZALIŠNI PISAC 2015” održan prošlog vikenda u našem gadu u sklopu književne manifestacije „LET S GAVRANOM”

bio je hvalevrijedan kulturni događaj. Novogradiščani su se na primjeren način odužili Miri Gavranu, piscu i kazališnom čovjeku, koji je danas sigurno najeminentnije hrvatsko književno ime u svijetu, ali i čovjek kojemu je na putu u svijet Nova Gradiška polazna točka.

 

Jedan od aktera brojnih zbivanja bio je i mladi glazbenik Marko Gašparović koji se predstavio na otvaranju i ugodno iznenadio Miru Gavrana. Marko je kao dječak i zaljubljenik u knjigu postao prvim članom Fan Cluba „Miro Gavran“ i sačuvao fotografiju na kojoj je s poznatim piscem.

 

Na otvaranju mu se predstavio kao mladi glazbenik koji je u Novu Gradišku došao iz Pariza gdje je na Sveučilištu Sorbona na magisteriju muzikologije. Izveo je tri svoje pjesme za glas uz klavirsku pratnju na tekstove Mire Gavrana (Tajna, Kada nisam s tobom, Amerika).

 

Marko Gašparović (1991.) , rodio se i školovao u Novoj Gradiški. Prve poduke iz glazbe i glasovira dobio je u ranim danima od svog oca. S devet godina života upisao se u Osnovni glazbenu školu u Novoj Gradiški.

Nakon završene Srednje glazbene škole u Varaždinu u klasi Predraga Šanteka (glasovir) i Davora Bobića (kompozicija), s uspjehom polaže prijemni ispit na Konzervatoriju grada Strasbourga (Francuska) u klasi Marka Andrea. Nakon godine dana provedenih u Strasbourgu, a na nagovor dvojih profesora studij kompozicije nastavlja u parizu u klasi Daniela Tchalika i Michela Marleta koji s uspjehom završava 2014. godine. Marko Gašparović trenutno je na magisteriju muzikologije gdje se specijalizira u menadžmentu u glazbi.

 

Kao skladatelj Marko Gašparović je napisao nekoliko djela instrumentalne i komorne glazbe od kojih možemo navesti Tri pjesme napisane za sveučilišni zbor Sorbone, praizvedene u Hrvatskoj u ljeto 2014. godine. Dodajmo da je zaslužan za povijesni koncert jednog od ansambala Zbora & Orkestra Sorbonne Universités, koji je prošle godine održan u Domu kulture u sklopu glazbene turneje u Hrvatskoj.

Related Post