„BESKRAJNA LJUBAV“

1118 0

NOVA GRADIŠKA, 29. studeni 2012. – U organizaciji Gradske knjižnice Nova Gradiška, ogranka Matice Hrvatske i Gradskih novina, u srijedu, 29. studenog, upriličena je večer duhovne poezije i proze novogradiške pjesnikinje,

Evice Kraljić, pod nazivom „Beskrajna ljubav“.

 

Autorica je jednostavna, skromna, voli svoju obitelj, domaćinske poslove, angažirana je u župi. Iako u mirovini, veoma je aktivna. Stihove piše od rane mladosti. Iza nje su brojne samostalne i zajedničke zbirke pjesama i proze. Među samostalnima je i duhovno-ratna proza „Pokošeni cvjetovi“, u izdanju novogradiške župe Bezgrješnog začeća BDM. Uz sva svoja izdanja, ponosna je i na likovno-pjesničku mapu, sa stihovima koje je oslikao Tomislav Petranović – Rvat. Objavljivala je u različitim časopisima: „Veritasu“, „MAK-u“, Glasu koncila, „Glasniku Srca Isusova i Marijina“, u katoličkom kalendaru „Danica“, zatim u zbornicima Književno likovnog društva Rešetari, čiji je član, u godišnjacima Matice Hrvatske… Pripremila je i dječju zbirku poezije, u pripremi su materijali za bar dvije zbirke haiku poezije, napisala je i jedan kazališni komad. Dobitnica je mnogih nagrada u gradu i širom Hrvatske, ai i u SAD-u, za haiku.

 

Neke pjesme su joj uglazbljene. Za nekoliko njih glazbu je napisao i novogradiški župnik i dekan Novogradiškog dekanata, prečasni Perica Matanović, a aranžman prof Renata Grgić. Evica Kraljić članica je i Udruge stvaratelja u kulturi grada Nova Gradiška.

 

U prostoru knjižnice postavljena je i izložba autoričnih slika, a ovaj vrijedan kulturni događaj upotpunila je Vokalna skupina „Lira“ iz Starog Petrovog Sela, pod ravnanjem prof Grgić.

 

U jednoj od svojih duhovnih pjesama, Evca Kraljić piše:“ Tvoje su me ruke zaustavile u padu, na Tvojim sam dlanovima iznova oživjela. Sad pogledom pokajnika ljubim svaki Tvoj korak i tek sad primjećujem zlaćane zvijezde u Tvojim radosnmim očima, kojima slaviš povratak moj…“ Večer „Beskrajna ljubav, svakako je lijep uvod u Došašće, ali i poklon gradu za blagdan njegove nebeske zaštitnice – Bezgrješnog začeća BDM, 8. prosinca.

 

Autor Višnja Mikić


Related Post

GODIŠNJAK MATICE HRVATSKE

Autor - 25/06/2012 0
NOVA GRADIŠKA, 25. lipanj 2012. – U petak je u Gradskoj vijećnici Ogranak Matice hrvatske Nova Gradiška predstavio 12. broj…