SUSRET VONIĆA

2439 0

Uz video projekciju, predstavljena je luksuzno opremljena knjiga autora vlč. Matije Vonića pod nazivom „MOJE PREZIME JE VONIĆ“

 

NOVA GRADIŠKA, 4. srpnja 2016. – Jučer, u nedjelju 3. srpnja, u Novoj Gradišci se dogodio neobičan susret – SUSRET VONIĆA. Susrele su se osobe koje se poznaju i koje se nisu poznavale a prezivaju se VONIĆ. Osim iz Nove Gradiške i okolni sela došli su Vonići iz Zagreba, Lipina, Koške, Slav. Mačkovca…

 

Inicijator ovoga susreta je vlč. Matija Vonić rođen u Slav. Mačkovcu, a sada je župnik u župi sv. Roka Draškovec u Međimurju.

Susret je počeo misnim slavljem u crkvi Kraljice svete Krunice u Novoj Gradišci koju je služio vlč. Matija i nadahnuto propovjedao, a pjesnom ju je uveličao crkveni zbor te župe.

Drugi dio susreta je održan u vjeronaučnoj dvorani župnog ureda Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije također u Novoj Gradišci, kojem je osim Vonića nazočio župnik vlč. Perica Matanović kao i drugi građani koji se ne prezivaju Vonić. Tu je, uz video projekciju, predstavljena, luksuzno opremljena knjiga autora vlč. Matije Vonića pod nazivom „MOJE PREZIME JE VONIĆ“.

Autor je između ostalog rekao: „Od kad znam za sebe pitao sam se o porijeklu našeg prezimena. Prva saznanja sam dobio od svojih roditelja i rodbine koji su mi govorili da je to povezano s vojskom. Nisam znao kakve to ima veze s vojskom, ali polako shvaćam da je ipak u korijenu riječ vojnik. Odlučio sam napisati ovu knjigu potaknut mišlju da se na ovaj način odužim svome rodu. Nisam slutio da će me ovo istraživanje odvesti tako daleko u prošlost. Korjeni i početak prezimena doista sežu u Hercegovinu. Prezime je povezano s bunjevačkim plemenom VOJNIĆ“.

Zatim je nazočne proveo slikom i riječju kroz vremenski sat daleko u prošlost od kada se zna za postojanje tog prezimena.

Završio je riječima, kako je ovo istraživanje porijekla prezimena Vonić tek početak dubljeg istraživanja ovoga roda, a knjigu je izišla iz tiska prije nekoliko dana u povodu 30-te obljetnice svoga misništva.

Vlč. Matija je do sada izado nekoliko knjiga, a prva je Povijest župe Mačkovac, Draškovec i sv. Rok, Sv. Rok – strip i Dišeća starina.

O knjizi su govorili članovi organizacionog odbora ovog susreta Antun Vonić iz Zagreba i Milorad Oršulić – Mican iz Okučana.

Na kraju, spomenimo kako su Vonići nazočni u većini hrvatskih županija, u ukupno 41 općini i 61 naselju, podjednako u gradskim i seoskim područjima. Danas ih najviše živi u Novoj Gradiški (80), Zagrebu (50), Vrbju kod Nove Gradiške (25), Valpovu (25) i u Koški kod Našica (20). Glavni migracijski pravci Vonića u prošlom stoljeću zabilježeni su iz sela kod Bosanske Gradiške u Novu Gradišku, Zagreb, Slav. Kobaš, Okučane i u Cernik.

Related Post

POLICAJAC ROMANOPISAC

Autor - 16/04/2015 0
SLAVONSKI BROD, 16. travanj 2015. – Policijski službenik Policijske uprave brodsko-posavske Franjo Galić, napisao je svoj novi roman pod nazivom…