OGRANAK MATICE HRVATSKE I GRADSKA KNJIŽNICA

795 0

NOVA GRADIŠKA, 13. svibnja 2014. – Naš Ruđer, naziv je didaktičke slikovnice – bojanke o našem slavnom znanstveniku, namijenjene učenicima od prvog do petog razreda osnovne škole, koju je pripremila autorica Dorotea Bagarić

prema biografskoj prozi Ruđer Bošković autorice Nevenke Nekić. Originalan je to i zanimljiv način da djeca prvi puta upoznaju djelo velikog Hrvata Ruđera.

Predstavljanje ovog kreativnog uratka naše Novogradiščanke, koja živi u San Franciscu, organizirali su ogranak Matice Hrvatske i Gradska knjižnica Nova Gradiška. Okupljene u Gradskoj vijećnici, među kojima je bio veliki broj mladih, pozdravio je prof. Josip Ostić, predsjednik Matice, a potom je o prof. Nevenki Nekić govorila prof. Vjekoslava Bagarić. Dorotein životni i obrazovni put od Nove Gradiške do SAD-a prezentirala je prof. Tihana Bilešić, a upriličen je i prikaz nekih autoričinih slikarskih uradaka.

 

Ukratko o Dorotei Bagarić

Rođena je u Novoj Gradiški gdje je završila osnovnu školu i tri razreda Gimnazije. Četvrti razred završava u Virginia Beachu u Norfolku, gjde je i maturirala. Studij Fine Arts završava također u Norfolku, a sada živi u San Franciscu. Njeguje nadrealistički stil u slikarstvu i bavi se dizajnom interijera. Dva puta je izlagala na umjetničkim izložbama u Norfolku, kao i na drugim studentskim izložbama i skupno i pojedinačno. Aktivna je na Internet galerijama, ilustrira i stvara priče s područja znanstvene fantastike.

 

Riječ prof. Nevenke Nekić

O značenju didaktičke slikovnice „Naš Ruđer“ govorila je prof. Nekić, ujedno predstavljajući romansiranu Ruđerovu biografiju u kojoj je ova vrsna književnica podsjetila hrvatsku javnost na „najveće ime“ hrvatske znanosti koje je Hrvatska dala Europi, ali i svijetu. Prof. Nevenka Nekić na ovaj pothvat odlučila se, kako je pojasnila, ne sa znanstvene strane, već želeći predstavit Ruđera kao čovjeka koji je, kako je istaknula – i meni samoj blizak po temperamentu, ali i koji je, iako svojatan od raznih naroda za sebe uvijek isticao da je sin Dubrovnika- Iako je Ruđer Bošković prvenstveno znanstvenik, autorica je na temelju arhivskih dokumenata i istraživanja koja je poduzela, sakupila fragmente oko kojih je isplela priču o Ruđeru-čovjeku. U svojoj knjizi donosi tri pripovijetke u kojima je pokušala rekonstruirati njegov život vezan uz rodni Dubrovnik i obitelj, bez obzira gdje je u svijetu boravio. Osim biografskog dijela, u knjizi donosi i referatni dio, koji je nastao pretraživanjem svjetskih i hrvatskih enciklopedija te druge građe kako bi bile predočene sve stvarne činjenice o Ruđerovu životu o kojem se baš mnogo i ne zna.

 

Ovaj, kako ga je nazvala i magistra Ljiljana Lukačević, zamjenica gradonačelnika, kulturno-znanstveni susret, završio je projekcijom dokumentarističkog filma o Anici Bošković, Ruđerovoj sestri. O značaju ove hrvatske heroine, dubrovačke poetese svjedoči i ovaj film iz serijala “Ženski rukopis” autorice Nevenke Nekić, kojim su okupljeni upoznali jezik i stil te dijelom život Dubrovnika u 18. stoljeću.

Ovaj peti susret s prof. Nevenkom Nekić u Novoj Gradiški, koju voli i cijeni, kako je naglasila, nastavljen je druženjem, fotografiranjem s maturantima, razgovorom s prijateljima. I ovaj izniman događaj, prema riječima prof. Ostića, naći će mjesto u Godišnjaku Matice Hrvatske.

Related Post

HRVATSKI JEZIK

Autor - 08/03/2013 0
NOVA GRADIŠKA, 8 ožujak 2013. – Novogradiški ogranak Matice Hrvatske sinoć je organizirao predstavljanje knjige Hrvatski jezik i pravopis od…