„HRVATSKI SOKOLI, LAZE 2012“

709 0

LAZE, 17. kolovoz 2012. – Jučer je u Lazama je održan tradicionalni, 19. po redu memorijal „Hrvatski sokoli, Laze 2012“.

 

Program je počeo obilaskom, polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća na svih sedam grobova hrvatskih sokola, na mjesnom groblju Laze. Roditelji i obitelji, mještani sportaši i gosti, prisjetili su se molitvom hrabrih hrvatskih sinova ovog sela: Željka i Vlade Grganića, Zvonka Novoselca, Ivice Pavlovića, Željka Mikolčevića, Darka Babića i Josipa Martinovića, koji su živote utkali u slobodu Hrvatske.

 

Nakon toga, položeni su vijenci i upaljene svijeće kod spomenika poginulim sokolima, u središtu Laza. Vijence su položili roditelji i obitelji poginulih branitelja, zatim mještani Laza, potom izaslanstva županije Brodsko-posavske, Policijske postaje Nova Gradiška, Osnovne škole Adžamovci i općine Staro Petrovo Selo.

U domu u Lazama, uslijedila je komemoriacijska svečanost, uz pozdrav domovini, himnom „Lijepa naša“ i minutom šutnje za poginule sokole iz Laza. Kroz nekoliko riječi, nazočni su se tijekom programa prisjetili života i prerane smrti ponosa sela – sokola, a onda su uslijedile riječi pozdrava. Uputili su ih, u ime domaćina, Matko Grganić, predsjednik NK „Graničar“ Laze, zatim zamjenik načelnika staropetrovoselske općine, Zdravko Pleša, potom Željko Burazović, pročelnik županijskog upravnog odjela za poljoprivredu Brodsko-posavske županije i na kraju, predsjednik Organizacijskog odbora memorijala, brigadni general u miru i sin laza, Mladen Mikolčević. Osvrnuo se na tradiciju prisjećanja na hrabre dečke i sportaše Laza, koji su se ugradili u neovisnu Hrvatsku. Naglasio je kako će ovih 19 godina biti okrunjeno slijedećeg ljeta, jubilarnim 20. memorijalom, za kojeg će pripreme početi odmah. Rekao je i kako će poslije ovogodišnjeg memorijala, biti upućena pisma podrške zatočenim hrvatskim generalima, Gotovini i Markaču.

 

Komemoracijska svečanost u Lazama, završila je tradicionalno čitanjem stihova novogradiške pjesnikinje, Evice Kraljić. U poslijepodnevnim satima, odigrana je memorijalna utakmica između NK „Osijeka“ i NK „Graničara“ Laze.

Related Post

1000 KUNA ZA NOVOROĐENO DIJETE

Autor - 14/12/2011 0
  STARO PETROVO SELO, 13. prosinac 2011. – Općinski načelnik Željko Kočijašević je danas u ime Općinskog vijeća mladim obiteljima…