HRVATSKO ŠUMARSKO DRUŠTVO U AKCIJI: Traži se hrastov kum

1905 0

Sam Prašnik je svojim postajanjem velika pohvala šumarskoj struci koja je i prije 80-ak godina uvidjela kako vrijednost i značenje ove šume nadilaze materijalnu vrijednost drva. Novogradiški HŠD stoga je pokrenuo zanimljivu u kojoj traže kumstvo za klonove najvećeg hrasta lužnjaka u državi koji će biti posađeni na granicama Vojne krajine Habsburške monarhije, danas granice Europske unije.

Zanimljiva akcija pokrenuta je od strane novogradiškog ogranka Hrvatskog šumarskoga društva. Naime, prije 88 godina sadašnja prašuma Prašnik izuzeta je iz osnove gospodarenja kako bi se već tada stari hrastici sačuvali za buduće naraštaje mladih šumara te znanstveno proučavanje hrastovih šuma.

Želja članova HŠD Nova Gradiška je približiti priču o starim hrasticima djeci i mladima stoga su prikupili, evidentirali i razmnožili genetski materijal od najvećeg hrasta u Europi.

Kako bi sačuvali ovaj vrijedni genetski materijal, ali i blisku vezu sa najstarijom sastojinom hrasta lužnjaka, novogradiški šumari posijali su prije šest godina sakupljeni žir iz Prašnika u rasadnik. Na mladice izrasle iz tog žira stručnjaci šumarskog instituta pod vodstvom dr. sc. Mladena Ivankovića kalemili su plemke sakupljene s najvećeg hrasta iz Prašnika. Proizvedenim sadnicama izrađen je certifikat o izvornosti te DNK analiza srodnosti. Tako proizvedene sadnice posaditi će se na istaknutim mjestima, a ubuduće će poslužiti i kao izvorni suvenir iz prašume Prašnik i ovog kraja.

Kako se vrijeme nicanja gorostasnog prašničkog hrasta poklapa s vremenom odlaska turske vojske iz ovih krajeva, ideja je saditi sadnice – potomke na granicama Vojne krajine Habsburške monarhije.

Tim povodom, pokrenuta je akcija kojoj je za cilj naći sponzore za cijeli projekt tj. „kumove“ koji bi podržali akciju te na taj način pomogli novogradiškom ogranku HŠD-a u ovome projektu.

Trenutno su poznata četiri „kuma“. Prvu sadnicu posadili su načelnik općine Stara Gradiška Velimir Paušić i voditelj UŠP Nova Gradiška Marinko Stojić u parku u Staroj Gradiški, nedaleko od samog rezervata Prašnik. Drugu je posadio akademik Slavko Matić u Davoru, treću Željko Bigović, aktualni državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike ispred Doma hrvatskih branitelja u Novoj Gradiški a u znak poštovanja prema svim braniteljima ove granice na Savi tijekom povijesti.

Četvrtoj sadnici „kum“ je predsjednik HŠD-a, Oliver Vlainić, a posađena je u dvorištu obnovljene zgrade UŠP Nova Gradiška.

– Do sada smo posadili četiri certificirane sadnice, potomke hrasta lužnjaka iz šume Prašnik, jednog od najvećih u Europi, sada tražimo kuma za petog, – rekao nam je Mario Bošnjak, predsjednik novogradiškog ogranka Hrvatskog šumarskog društva.

Zanimljivo, prvo stablo posađeno je u dogovoru s Općinom Stara Gradiška na lokalitetu gdje se nalazio grob Šeik Mustafe Gaibije, uz samu rijeku Savu. Šeik je bio jedna od najistaknutijih osoba u povijesti Stare Gradiške a živio je u 17. st. u Bosanskoj Gradiški. Pripadao je derviškome redu Dživletlija a poznat je postao po pjesmama i prozi u kojima je otvoreno ili skriveno kritizirao Otomansko carstvo ali i davao korisne i moralne savjete. Slavonci su ga smatrali prorokom i iscjeliteljem jer je navodno liječio ljude od kuge.

Proroka Gaibiju ubili su janjičari 1688. godine a sudbina je htjela da se ispuni njegovo proročanstvo „Sava međa – Gaibina leđa“. Car Franjo I. je 1828. godine na mjestu stradanja Gaibije u blizini zidina grada podiže zidani grob koji čuvaju austrijski stražari. Kako je stara tvrđava kasnije postala zloglasni zatvor, tadašnji režim 1954. godine premješta grob u dvorište džamije u Bosansku Gradišku.

Ovim projektom moguće je napisati još mnogo ovakvih priča koje će zapečaćene hrastom ostati žive za buduće naraštaje.

Tekst: Goran Vincenc

Foto: Goran Vincenc, HŠD Nova Gradiška

Related Post