HSLS

806 0

U ovom trenutku 250.000 građana ima blokirane račune, od čega su više od 100.000 stanovnici Zagreba. Stoga je HSLS odlučio podnijeti zahtjev Ustavnom sudu za ocjenom ustavnosti Ovršnog zakona.

 

Predsjednik stranke Darinko Kosor tvrdi da blokade računa krše nekoliko članaka Zakona. “Mi smo ovdje izvukli četiri članka, sigurno ih ima i više. To su članak 48, 61, 62 i 64 Ustava RH. Članak 48 se odnosi na otuđivost imovine. Mi u HSLS-u smatramo da je i novac imovina. Postavljamo otvoreno pitanje Vladi smatraju li oni da novac nije imovina? Ako nije, onda ovakav ovršni zakon može funkcionirati”, kaže Kosor.

 

Hrvatska za nekoliko mjeseci ulazi u Europsku uniju, gdje ni u jednoj zemlji ne postoji sistem automatiziranog skidanja novca s privatnih računa, niti takve ovlasti poslovnih banaka.

 

“Ako već ulazimo u jednu tako veliku zajednicu, mislim da bi trebali uskladiti naše zakone, prije svega ove zakone koji se tiču egzistencije ljudi. Jer ova ostala tri članka Ustava se odnose na sigurnost obitelji, djece i pojedinca, da jednostavno mogu raspolagati svojim primanjima, svojom plaćom”, rekao je Kosor.

 

Naglašava kako oni nisu protiv toga da se dugovi podmiruju, samo ne ovakvim sustavom. “Postoje u drugim zakonskim rješenjima načini kako da dužnik plati svoje obaveze. Ali da vam netko bez vašeg znanja i automatizmom skine vaše novce, to nema nigdje u Europi”, naglašava Kosor.

 

“Takvi ljudi će moći tek sudskim postupcima, koji onda traju godinama, vratiti svoj novac. Ono što brine jest taj svjetonazor da se greške koje su postavljene u zakonskim procedurama, ispravljaju prečacima”. “To je jedan od rezultata neučinkovitog zakonodavstva”.

 

Postavlja se pitanje i kome pogoduje ovakav Ovršni zakon. “Mi u HSLS-u smatramo da on pogoduje prije svega poslovnim bankama i velikim korporacijama. Ne bih poimenično navodio, ali znate koje su najveće korporacije koje se najviše naplaćuju na ovaj način, a najoštećeniji su građani, pogotovo u ovoj teškoj gospodarskoj i socijalnoj situaciji u kojoj se nalazimo”, naglasio je Kosor.

 

Dobrom PR-ovskom politikom ovakve bitne teme se zamagljuju temama poput zdravstvenog odgoja, koja će tek možda posredno i dugoročno djelovati na stanje u društvu. “Kratkoročne mjere koje svakodnevno ugrožavaju stanovništvo su jednostavno ispod tepiha. One se malo zakuhaju i jednostavno nestanu sa scene. Na njima treba inzistirati, dok se ne riješe”.

 

Izvor: index.hr

Related Post

NA DRUGI NAČIN

Autor - 07/09/2012 0
NOVA GRADIŠKA, 7. rujan 2012. – Održavanje sjednice Županijskog vijeća HSLS-a u Novoj Gradiški bio je povod da se predsjednica…

TRIBINA HSLS-a

Autor - 25/03/2014 0
Najavljeno je skupljanje potpisa za održavanjem referenduma protiv prodaje auto cesta