HZJZ: Preporuke za postupanje u domovima zdravlja

1540 0

Naputci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i nadležnih epidemioloških službi za rad u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. 

Prema naputcima HZJZ i nadležnih epidemioloških službi u primarnoj zdravstvenoj zaštiti potrebno je uložiti napore u informiranje pučanstva primarno usmjereno na dva cilja:

 • Spriječiti istovremeni boravak u čekaonicama osoba s respiratornim simptomima i drugih bolesnika.
 • Smanjiti broj dolazaka kroničnih pacijenata bez akutnih zdravstvenih tegoba i to aktivnijim nadzorom pacijenata putem telefona.

Nužno je sve korisnike zdravstvene zaštite upoznati da u slučaju postojanja simptoma respiratorne infekcije (povišena temperatura, kašalj, otežano disanje, kratki dah), moraju obavezno najprije telefonski kontaktirati svojeg liječnika.

Ova obavijest o potrebi telefonskog dogovora treba biti:

 • postavljena na istaknutom i dobro vidljivom mjestu na samom ulazu u dom zdravlja odnosno zdravstvenu ustanovu
 • dovoljno velika, čitka i svima razumljiva
 • sadržavati kontakt telefonski broj (fiksni ili mobitel) na koji oboljela osoba treba zvati zdravstvenog djelatnika (radi anamneze i prikupljanja podataka o mogućoj zarazi virusom SARS-CoV-2 te dogovora s liječnikom o daljnjem postupanju)
 • ako je tako u razgovoru sa liječnikom dogovoreno i osoba se upućuje do doma zdravlja, odmah po dolasku telefonski kontaktira obiteljskog liječnika kako bi obavjestila da je stigla ispred doma zdravlja odnosno zdravstvene ustanove
 • osoba koja ima respiratornu bolest, kod dolaska pred zdravstvenu ustanovu mora staviti papirnatu maramicu kojom će pokriti nos i usta

Nakon što osoba/pacijent obavijesti telefonom liječnika ili medicinsku sestru da je stigla, zdravstveni djelatnik dolazi do pacijenta pacijentu se da kirurška maska a pacijent ulazi u prostor za izolaciju, pri tome ne ulazeći u zajedničke prostore (čekaonica i dr.)

Osobe koje sumnjaju da imaju COVID-19 telefonom kontaktiraju nadležnog liječnika obiteljske medicine.

VAŽNO:

 • Pacijent cijelo vrijeme mora imati kiruršku masku ili papirnatu maramicu koja prekriva nos i usta, te ga se mora uputiti da koristi papirnatu maramicu u koju će kašljati ili kihati.
 • Pacijent ne smije koristiti javni prijevoz ni taksi. Preporučeno je da se pacijent do zdravstvene ustanove preveze u vlastitom automobilu ili da ga preveze netko od ukućana odnosno onih osoba s kojima je pacijent i inače bio u bliskom kontaktu. Vozač/ pratnja mora pričekati u automobilu i ne ulaziti u prostorije zdravstvene ustanove. Prilikom vožnje treba održavati udaljenost u socijalnom kontaktu na način da se oboljeli ili osoba sa simptomima smjesti dijagonalno od vozača, i to na stražnje sjedalo iza suvozača. Potrebno je izbjegavati nezaštićeni kontakt s potencijalno oboljelim od COVID-19 i njihovim stvarima. Po završenom prijevozu, provesti higijenu mjesta i kabine brisanjem unutarnjih površina automobila sredstvom za dezinfekciju ili dezinfekcijskim maramicama.

Zdravstveni djelatnik tijekom pregleda pacijenta sa respiratornim simptomima treba biti adekvatno zaštićen: nošenje kirurške maske, zaštitnih naočala/vizira, rukavica za jednokratnu uporabu i jednokratnog ogrtača. Treba pokušati smanjiti fizički kontakt s takvim pacijentom kao i njegov kontakt s drugima, nastojati održati se na međusobnoj udaljenosti od najmanje 1 m osim tijekom fizikalnog pregleda. Kod zahvata koji generiraju aerosol, zdravstveni djelatnik treba koristiti FFP2 masku.

Nakon provedenog pregleda jednokratna zaštitna oprema odlaže se u za to previđenu kantu za biološki otpad koja ima poklopac i s tim otpadom postupa se nadalje kao s infektivnim otpadom. Čišćenje i održavanje prostora u kojima se kreću oboljeli i oni za koje se sumnja da boluju od COVID-19 provodi se dezinfekcijskim sredstvima i prema uobičajenom protokolu za čišćenje u zdravstvenim ustanovama, odnosno prema naputcima HZJZ dostupnim na www.hzjz.hr.

Osobi koja se telefonski javi liječniku, a koja je unutar zadnjih 14 dana bila u kontaktu s oboljelim od COVID-19, treba savjetovati da:

 • ostane kod kuće u samoizolaciji i
 • da obavezno telefonom kontaktira teritorijalno nadležnog epidemiologa ako već nisu stupili u kontakt (dati mu kontakt broj) radi provedbe mjere zdravstvenog nadzora. Strani državljani zovu na broj 112. Ukoliko je riječ o strancu i potrebi zdravstvenog nadzora, preporučamo da sam liječnik nazove dežurnog teritorijalno nadleženog epidemiologa i obavijesti ga o konkretnom slučaju.
 • Ako je potreban liječnički pregled, preporuča se pregled obaviti i uzeti bris za dijagnostiku COVID-19 u kućnoj posjeti ili osobu uvesti u ambulantu na način da ne dolazi u kontakt s drugim pacijentima u čekaonici.

Osobama koje moraju ostati u samoizolaciji potrebno je omogućiti izostanak s posla, bolovanje – privremena nesposobnost za rad, kao i za one koji imaju simptome infekcije dišnih putova, imaju povišenu temperaturu, kratak dah i kašlju. Osoba u samoizolaciji treba biti u svojem domu, a ako je nužan izlazak iz kuće, treba koristiti kiruršku masku ili pokriti nos i usta papirnatom maramicom te što kraće boraviti izvan kuće, uz izbjegavanje javnog prijevoza i izbjegavanje kontakata s drugim ljudima.

Related Post

BURZA RADA I NERADA

Autor - 16/04/2015 0
SLAVONSKI BROD, 16. travanj 2015. – Ukupno je tijekom ožujka 2015. godine iz evidencije nezaposlenih izašlo 1326 osoba, što je…