I OD UZGOJA SVINJA SE MOŽE ŽIVJETI

2178 0

SLAVONSKI BROD, 12. listopada 2012. – Zamjenik župana Davor Vlaović i pročelnik za poljoprivredu Željko Burazović, posjetilio su neke od OPG-ova, koji su u sustavu potpora za razvoj svinjogojstva. Posjetili su farmu svinja obitelji Kolesarić

u Dubočcu, zatim klaonicu Jagodanović, Kulaš i Bogdanović u Vrpolju, te naposljetku OPG obitelji Lučić u Beravcima.

 

Obiteljski obrt Kolesarić se već dugi niz godina bavi proizvodnjom poljoprivrednih proizvoda te uzgojem svinja za tov. Potaknut projektom razvoja svinjogojskih farmi, te potpisanim predugovorima s klaonicama i mesnicama obitelj Kolesarić se odvažila za jedan veći projekt izgradnje farme za tov 5000 tovljenika godišnje. Ovaj projekt realizirali su kroz program predpristupnog fonda SAPARD mjera 1, a vrijednost investicije je cca 9.500.000 kuna. Od ukupne vrijednosti investicije na građevinske radove otpada cca 5.000.000 bez PDV a ostatak za opremu.

 

Posjetom klaonici i pogonu za preradu mesa “Jagodanović”, uvjerili smo se u najmodernije standarde poslovanja, što će i uzgajivačima svinja, ali stočarima omogućiti bolji plasman na domaće i inozemno tržište. Farme Kulaš, Bogdanović i Lučić spadaju u red srednjih proizvođača i primjer su uspješnih obiteljskih gospodarstava.

 

Po riječima zamjenika župana Davora Vlaovića, svrha posjeta je bila odaslati poruku i reći da se unatoč teškom stanju u poljoprivredi, od stočarstva može kvalitetno živjeti na selu. Dodao je i to kako je županijski proračun skroman, ali se pomaže koliko može, a to je ove godine bilo 120.000 kuna kojim se putem Udruge uzgajivača svinja, njezinim članovima omogućila nabava kvalitetnog rasplodnog materijala. Po završetku posjeta, u Gundicima je održan sastanak Udruge svinjogojaca, na kojem je osim o poslovanju i aktivnostima Udruge bilo riječi i o programu sufinanciranja uzgoja svinja, tijekom čije je provedbe u ovoj godini nabavljeno 85 nazimica, a do kraja godine planira se nabaviti još 50. Vrijednost investicije Brodsko-posavske županije je 220.000kuna.

Related Post