INDUSTRIJSKI PARK: Predstavljen projekt „Učenjem do znanja – znanjem do zapošljavanja“ vrijedan 1,1 milijun kuna

1214 0

Autor Franjo Samardžić
Industrijski park i partneri u provođenju projekta ističu značaj koji ima na najugroženije i dugotrajno nezaposlene sobe, mlade i žene starije od 45 godina, posebno na osobe s intelektualnim teškoćama
NOVA GRADIŠKA, 30. travnja 2019. – U Industrijskom parku Nova Gradiška danas je održana uvodna konferencija projekta „Učenjem do znanja – znanjem do zapošljavanja”. Projekt je to iz Europskog socijalnog fonda koji se realizira su sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 20014. – 2020.. Njegova ukupna vrijednost iznosi 1.117.501,20 kuna od kojih su sredstva EU u iznosu od milijun kuna. Ukupno razdoblje provedbe projekta je 24 mjeseca.
Nositelj je projekta Industrijski par Nova Gradiška d.o.o., a partneri su Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Slavonski Brod, Obrtnička komora Brodsko posavske županije i Industrijsko obrtnička škola Nova Gradiška.
Na današnjoj konferenciji projekt su predstavili Sandra Petrović, direktor Industrijskog parka Adam Đanić i Ivana Vončina Toplek.
O značaju ovog projekta i svojim interesima u njegovom provođenju o konačnoj realizaciji govorili su kao partneri Dinko Glad iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područni ured Slavonski Brod, ravnatelj Industrijsko obrtničke škole Nova Gradiška Mijo Matošević i u ime Obrtničke komore Brodsko-posavske županije Ljiljana Soch. Istaknuli su njegov značaj u dijelu koji se odnosi na najugroženije i dugotrajno nezaposlene sobe, mlade i žene starije od 45 godina, posebno na osobe s intelektualnim teškoćama.
– Kada smo krenuli u ovaj mandat obećali smo povećati zaposlenost i konkurentnost našeg gospodarstva. Ponosni smo na brojke kojima trenutno baratamo, povećana je zaposlenost u našem gradu, a smanjen broj nezaposlenih. Moram izraziti zadovoljstvo jer ovaj projekt ima socijalnu komponentu i uključuju osobe koje imaju poteškoće u razvoju i koje su, nažalost, marginalizirane skupine društva. Ovim projektom ćemo poboljšati njihovu zapošljivost – kazala je zamjenica gradonačelnika Ivana Trupina.
-Cilj projekta je razvojem sustava za potporu održivom zapošljavanju ranjivih skupina potaknuti usklađenje ponude i potražnje na tržištu rada te pridonijeti povećanju konkurentnosti gospodarstva i kvalitete života u Brodsko posavskoj županiji.
Kroz projektne aktivnosti 85 nezaposlenih pripadnika ranjivih skupina pohađat će projekte osposobljavanja i usavršavanja, od čega će 91% (77) polaznika uspješno završiti te steći diplomu ili potvrdu prilikom izlaska iz projekta. Ciljne skupine projekta su one najugroženije i dugotrajno nezaposlene osobe; mladi bez radnog iskustva, žene iznad 45 godina, osobe s niskim stupnjem obrazovanja i osobe s intelektualnim poteškoćama – kaže Adam Đanić, direktor novogradiškog Industrijskog parka. Polaznici navedenih kategorija će u sklopu ovih projektnih aktivnosti pohađati programe osposobljavanja i usavršavanja za zanimanja: zavarivač (TIG – 5 polaznika), MAG (10 polaznika), REL (10 polaznika), plamenom (5 polaznika)., CNC obrada metala – 30 polaznika, njegovateljica 20 polaznika, osnove njemačkog jezika 10 polaznika.
Rezultati projektnih aktivnosti će biti daljnji razvoj lokalne / regionalne partnerske mreže tržišta rada s posebnim naglaskom na zapošljavanje pripadnika ranjivih skupina, dizajniran i razvijen Klub za zapošljavanje. Bit će provedeno 5 motivacijskih radionica i 9 Klubova za zapošljavanje, 85 pripadnika ranjivih skupina završilo programe osposobljavanja i usavršavanja, osigurana je promocija i potpora poticanja zapošljavanja ranjivih skupina – kazao je Adam Đanić, direktor Industrijskog parka Nova Gradiška.

Related Post