INSTITUT ZA JAVNE FINANCIJE OBJAVIO

628 0

Grad Nova Gradiška dobio je ocjenu 2. Ocjenu 0 dobile su općine Gornji Bogićevci i Nova Kapela, ocjenu 1 Davor, Okučani, Rešetari i Vrbje, ocjenu 2 Dragalić, 3 Cernik i Staro Petrovo Selo i ocjenu 4 Stara Gradiška.

 

ZAGREB/NOVA GRADIŠKA – Transparentni proračuni omogućuju građanima da dobiju potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu. Građani se na taj način mogu informirati i utjecati na što efikasnije prikupljanje javnih sredstava i ponudu javnih dobara i usluga, povećanje odgovornosti lokalnih vlasti i smanjenje mogućnosti za korupciju. Transparentnošću se poboljšava komunikacija građana s lokalnim vlastima i povećava njihovo povjerenje u lokalne vlasti.

 

Karte prikazuju transparentnost lokalnih proračuna mjerenu brojem objavljenih ključnih proračunskih dokumenata na službenim mrežnim stranicama županija, gradova i općina, a to su:

  • godišnje izvršenje proračuna za 2014.,
  • polugodišnje izvršenje proračuna za 2015.,
  • prijedlog proračuna za 2016.,
  • izglasani proračun za 2016.,
  • proračun za građane za 2016.

U obzir su uzeti samo dokumenti koji su na mrežnim stranicama lokalnih jedinica bili dostupni u navedenom razdoblju i to na dan pretraživanja, ali ne i naknadno objavljeni dokumenti.

Takvim izračunom razina proračunske transparentnosti može iznositi od 0 do 5.

Obvezu objave navedenih dokumenata propisuju: Akcijski plan za provedbu inicijative Partnerstvo za otvorenu vlast u RH, Zakon o pravu na pristup informacijama (čl. 10.), Zakon o proračunu (čl. 12.) i Upute Ministarstva financija za izradu proračuna lokalnih jedinica. Postoji također preporuka Ministarstva financija koja sadrži i jedinstveni format vodiča za građane uz proračune lokalnih jedinica.

Detaljni rezultati analize predstavljeni su u Newsletteru Proračunska transparentnost županija, gradova i općina: studeni 2015. – ožujak 2016.

rezultati istraživanja su u cijelosti objavljeni na internetskim stranicama Instituta za javne financije http://www.ijf.hr/transparentnost/?params_1=transparentnost.

Related Post

ZAMIJENIO MOKROVIĆA

Autor - 01/12/2012 0
NOVA GRADIŠKA, 1. prosinac 2012. – Petar Vuković (HDSSB) novi je gradski vijećnik postao prisegom na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća…

TRIBINA NACIONALNOG FORUMA

Autor - 03/03/2014 0
SLAVONSKI BROD, 3. ožujka 2014. – Preksinoć je u prepunoj dvorani Gradske knjižnice u Slavonskom Brodu održana javna tribina u…

IZBORI U HDZ-eu

Autor - 21/05/2012 0
Rezultati izbora su po mjeri novog rukovodstva HDZ-a Brodsko-posavske županije, a predsjednik Pero Ćosić član je Predsjedništva. Uz Jadranku Kosor…

Autor - 10/06/2016 0
{youtube}RteH_Rj5Qic&feature=youtu.be|450|253|1{/youtube}