IZ HRVATSKOG SABORA

1700 0

ZAGREB / NOVA GRADIŠKA, 16. ožujak 2016. – Davor Vlaović je mandat u Hrvatskom saboru započeo aktivno. U ime Kluba HSS-HDS uključio se u raspravu o prijedlogu proračuna RH za 2016. godinu.

 

Za Vlaovića je predloženi proračun prihvatljiv jer donosi smanjenje deficita, usmjeren je, kako je kazao, ka gospodarstvu, naročito malom gospodarstvu i obrtu, a osigurava sredstva za sufinanciranje projekata kojima će se povlačiti sredstva iz EU fondova, jačati gospodarstvo i zapošljavanje.

 

Naglasio je da u lokalnoj i regionalnoj samoupravi postoje ljudski resursi koji mogu pratiti natječaje i pripremati projekte-

 

-Nužno je jedino poboljšati komunikaciju između ministarstava i lokalne samouprave koja u mandatu prošle Vlade nije postojala. Kako bi se cijela Hrvatska ravnomjerno razvijala nužno je usuglasiti stanje razvijenosti pojedinih dijelova Hrvatske i županijama koje su manje razvijene ( ispod 75 % indeksa razvijenosti) pravilno izračunati iznos potpore iz Državnog proračuna sukladno stopi razvijenosti i potaknuti razvoj manje razvijenih, ratom stradalih područja kao što je Slavonija.

Nastavak projekta energetske obnove je nužan kao i ubrzanje plaćanja prema izvođačima radova kako bi se pomoglo građevinskom sektor – kazao je Davor Vlaović.

 

Podržao je povećanje proračuna za poljoprivredu i pozvao nadležne na što skoriju isplatu poticaja poljoprivrednicima što će im povećati likvidnost.

 

Upozorio je da je zrak u Slavonskom Brodu onečišćen, a zdravlje ljudi ugroženo te ukazao na nužnost nastavka projekata koji su u tijeku i usuglašavanje provođenje projekta „Praćenje pobola stanovništva u Slavonskom Brodu“ između Fonda za zaštitu okoliša i Ministarstva zdravlja.

 

Ukazao je i na stanje u bolnicama i ukazao na nužnost pronalaženja pravog i provedivog model njihove sanacije.

 

-Sanacija ne može i ne smije pasti na teret županijskih proračuna. Bolnice su u većim gubicima nego u trenutku kada su ušle u sanaciju. Brodska bolnica ovog trenutka ima gubitak od 102 milijuna kn. što je gotovo 4 puta više u odnosu na 2012. godinu.- kazao je Vlaović i zatražio povećanje upisnih kvota na Medicinskom fakultetu kako bi se osiguralo popunjavanje Mreže javne zdravstvene službe i teritorijalna pokrivenost zdravstvene zaštite.

Related Post

HRVATSKI LABURISTI

Autor - 07/07/2015 0
Odluku o mogućoj koaliciji Hrvatski laburisti će donijeti 18.srpnja na Nacionalnom vijeću, najvišem tijelu stranke

PRIJEDLOG HSLS-a

Autor - 03/09/2013 0
Na konferenciji za novinare održanoj u ponedjeljak, 2. 9. 2013. predsjednik HSLS-a Darinko Kosor predstavio je prijedlog izmjena Zakona za…