U PRIPRAVI USKRSA

780 0

NOVA KAPELA, 16. ožujak 2016. – U pripravi za Uskrs požeški biskup Antun Škvorčević posjetio je Dom za starije i nemoćne osobe sv. Vinko u Novoj Kapeli te ondje zajedno sa župnikom i dekanom Goranom Mitrovićem

te župnim vikarom Juricom Gašparovićem, Marijinim sestrama od čudotvorne medaljice i drugim djelatnicima i korisnicima slavio svetu misu. Pozdravljajući nazočne biskup je kazao starijima i bolesnima da ih je došao pohoditi kako bi im iskazao svoju blizinu i poštovanje, povjerio njihove bolesti i nemoći moćnoj Isusovoj ljubavi na križu koju on obnavlja u svetoj misi i na taj način ih uključio u duhovni dinamizam Izvanrednog jubileja milosrđa, koji je proglasio papa Franjo.

 

U homiliji biskup je istaknuo nazočnima kako razumije njihovo stanje odmaklih godina, slabosti i bolesti, ali je ustvrdio kako životna težina koju nose nije sva istina o njima, i da im Isus svojom riječju u evanđelju pomaže razumjeti tko su oni po Božjoj istini. Na temelju Isusove rasprave sa Židovima o tome tko je on, biskup je protumačio kako on sebe naziva „Ja jesam“, što je ime Božje objavljeno Mojsiju te onome tko vjeruje u njega obećava da neće umrijeti u grijehu. Istaknuo je kako ulomak iz Knjige brojeva, naviješten u prvom dnevnom čitanju govori da su Židovi, postavši nevjerni Bogu u pustinji na putu oslobođenja iz egipatskog sužanjstva bili izujedani zmijama te su mnogi od njihova otrova umrli, ali da je Bog preko Mojsija dao naputak, tko pogleda mjedenu zmiju uzdignutu na drvo bit će spašen od smrti.

Biskup je kazao kako nas spomenuti zmijski otrov podsjeća na Zloga koji je u liku zmije pristupio Evi, naveo njezinu slobodu da se opredijeli za grijeh, koji čovjeka truje i usmrćuje na njegovoj najdubljoj razini. Spomenuo je kako Isus u evanđelju uvjerava svoje slušatelje da će kad bude uzdignut sa zemlje na križ objaviti se njegov božanski Ja jesam i da će onaj tko na njega pogleda vjerom bit ozdravljen od grijeha, od otrovnog zmijskog ugriza Zloga. Jasna je i snažna Isusova riječ „Uistinu, ako ne povjerujete da Ja jesam, umrijet ćete u grijesima svojim“. Biskup je podsjetio nazočne starije osobe da njihova konačna sudbina nije u tjelesnoj slabosti, starosti i bolesti, nego u ljekovitoj milosrdnoj Isusovoj ljubavi na križu koja ih je u krštenju već zahvatila u dnu njihova bića, preotela otrovnoj vlasti Zloga i smrti te ih je pozvao da svojim pogledom vjere budu trajno na njega usmjereni i u njemu prepoznaju Božju istinu o sebi, otkriju da nisu prepušteni svojim nemoćima, da pronađu u njemu utjehu i snagu i u najtežim životnim trenutcima. Potaknuo ih je da združe svoje patnje i trpljenja s Isusovom žrtvom ljubavi na oltaru te se ispune njegovim milosrđem koje pobjeđuje zlo i smrt.

Na svršetku svetog slavlja biskup je zahvalio časnim sestrama i drugim djelatnicima Doma što svojom ispruženom rukom pomažu starijima i nemoćnima, svjedočeći o Božjoj pruženoj ruci u Isusu Kristu kojom nas izvlači iz smrti. Zahvalio je svim korisnicima Doma što svoje žrtve i trpljenja prikazuju za dobro Crkve, Požeške biskupije, svećenika i cijele hrvatske domovine, istaknuvši da je to sasvim posebno njihovo služenje. Nakon svete mise biskup je u pratnji časnih sestara posjetio najteže bolesnike u stacionaru Doma te se s njima zadržao u razgovoru, ohrabrio ih i zazvao na njih Božji blagoslov.

Related Post

Danas je blagdan Velike Gospe

Autor - 15/08/2019 0
Vjernici svake godine 15. kolovoza slave blagdan Velike Gospe kako bi kroz molitvu i euharistijska slavlja proslavili Marijino uznesenje na…