IZ NOVOGRADIŠKOG GODIŠNJAKA: Mogućnosti ima napretek, ali ih moramo znati iskoristiti!

1147 0

Uvodna riječ načelnika Zlatka Age

Poštovane sumještanke i sumještani,

pred vama je novi broj Novogradiškog godišnjaka u kojem vam želimo dočarati naše aktivnosti u napretku naše male, ali složne zajednice. „2020. godina bit će izazovna i uvjeren sam, puna lijepih projekata koje ćemo pokrenuti i realizirati. Njihova vrijednost mjeri se desecima milijuna kuna“ – ovo su bile prve riječi iz prošlog broja Godišnjaka. Pišući riječ „izazovna“ tada nisam ni slutio koliko će mjeseci ispred nas biti, najbliže rečeno izazovni. Početkom godine sve se češće spominjala riječ korona virus, iako je tada virus bio daleko na drugom kontinentu.

Već u ožujku virus je stigao i u Hrvatsku i prisilio nas na neka nova pravila ponašanja u svakodnevnom životu. Iz dana u dan sve se toga više zatvaralo, djeca nisu smjela u ustanove predškolskog odgoja, zatvorene su škole, roditelji su bili na mukama kako uskladiti roditeljstvo i poslovne obaveze. Na trenutke se činilo da je tih dana vrijeme stalo, pa sve evo i do sada kada broj oboljelih raste, a mi se trudimo da se oko nas koliko-toliko život i dalje odvija.

Kao otac, iz prve ruke znam koliko je teško priviknuti se na nove životne okolnosti, organizirati svakodnevnicu s ovim novonastalim uvjetima, bez škole, utakmica, veselih zabava, druženja u kafićima, nabavke osnovnih životnih potrepština i zaliha za moguću krizu, lijekova, pomoći bližnjima i cijeloj zajednici, a posebno voditi borbu i poslove vezane uz Stožer Civilne zaštite.

Posebno hvala mojim suradnicima, predsjednici Općinskog vijeća gospođi Milki Perković i mojem zamjeniku Željku Kolakoviću. Bio je dovoljan samo jedan kvalitetan i proaktivan sastanak da se organiziramo, podijelimo zadatke i pripremamo za ispunjavanje neočekivanih zadataka koje je pred nas postavio Nacionalni stožer Civilne zaštite.

Hvala mještankama i mještanima što su se u velikoj mjeri pridržavali niza zabrana, hvala i brojnim pojedincima koji su se odazvali radu i popunjavanju postrojbi Civilne zaštite. Ponosan sam na sve njih.

Ponosan sam i na svoju Općinsku upravu i naš Dječji vrtić, ravnateljicu Jasminku Kolić i djelatnice, sve službenike i namještenike jer su kvalitetno reagirali u ovim neočekivanim aktivnostima, nisu pitali za radno vrijeme i bili su tu za sve što je trebalo. Posebno se to odnosi na izdavanje propusnica za mještane mjesta prebivališta naše općine kad se gotovo danonoćno radilo na stvaranju mogućnosti za svakodnevno funkcioniranje mještana i poduzetništva. Neki od doma, neki iz službenih prostora Općinske uprave, neki ipak sa svojih radnih mjesta.
Osim u navedenim segmentima, s koronakrizom smo se kvalitetno nosili i u financijskom pogledu, niti jedan započeti projekt nismo zaustavili, a pogotovo niz EU projekata koje smo sve provodili utvrđenim i planiranim ritmom. Uz sve to, nismo i nećemo odustati od realizacije kapitalnih projekata, ali ni planiranja novih, jer će korona kad tad proći i ne smijemo zaostajati s projektima koji donose bolju budućnost našoj Općini Rešetari.

Razvoj lokalne zajednice i rast standarda kvalitete života jedan je od osnovnih strateških ciljeva Općine Rešetari.
Moja vizija demokratski razvijene, pravedne i socijalne Hrvatske, pa tako i Općine Rešetari, temelji se, među ostalim, na društvenim jednakostima i jednakih mogućnosti, pravednosti i ravnopravnosti, na brizi za najpotrebnije, ali i za odgovorne i radišne ljude. Upravo ovo potonje treba ne samo javno zagovarati, nego i činiti sve na izgradnji socijalno pravednog i kohezivnog društva.
Unatoč koronakrizi, radovi na svim projektima nisu stali već su napredovali planiranom dinamikom, a uz nedavno završene projekte i one koji uskoro će biti završeni, nećemo dopustiti da ovaj mali sićušni virus zaustavit rad uspješne i prosperitetne Općine Rešetari.
Najveći trenutak našeg djelovanja, rada i pomaganja je kad vidimo osmijeh na licima naših građana, da su zadovoljni s našim radom i da je vidljivo što sve činimo i radimo.

EU projekti su jedan od naših glavnih mehanizama pri planiranju i realizaciji razvoja cijele Općine i tako će biti i ubuduće.
Općina je prepoznala da su fondovi Europske unije važan instrument za ubrzanje razvoja, stoga je pristupila prijavama na EU natječaje i tako osigurala sredstva za više projekata. Potpisan je veliki broj sporazuma i to s najširom lepezom dionika, od komunalnih poduzeća gdje smo suvlasnici, našeg Dječjeg vrtića, DVD-a Rešetari i sl. Naravno, jedan dio sredstava za realizaciju projekata i razvoj potrebno je osigurati iz proračuna, što je poseban izazov jer smo Općina s malim izvornim proračunom, a potreba je puno.

U provedbi je 8 EU projekata u vrijednosti „80 milijuna kuna!“

Cilj je osigurati uravnoteženi razvoj svih područja društvenog djelovanja i interesa zajednice. Naša su vrijednost naša naselja Rešetari, Drežnik, Gunjavci, Adžamovci, Brđani, Zapolje i Bukovica. Uzore treba sagledati u boljima od nas te treba primijeniti pametna urbana rješenja. Mogućnosti ima na pretek, ali ih moramo znati iskoristiti.

Sretna i uspješna Nova 2021. godina!

Related Post